Kulinarne podróże Sałatki Warzywa w roli głównej

Oryginalna sałatka grecka

Przygodę z Grecką kuchnią należy oczywiście zacząć od sztampowego dania z tego kraju, czyli sałatki Greckiej! Tak też oczywiście zrobiłam 🙂 W Grecji ta sałatka jest podawana niemal do każdego zestawu obiadowego i widać, że jest ważną częścią tamtejszej kuchni.

DSC_0929aaa

Postanowiłam, więc, że podzielę się z wami przepisem na oryginalną, grecką sałatkę. Obecnie ma ona wiele różnych wersji z wieloma dodatkowymi składnikami, jednak przepis na prawdziwą sałatkę zawiera tylko kilka produktów, ale za to obowiązkowo najwyższej jakości! W skład sałatki wchodzą pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki (czarne) oraz feta (spotkaliśmy się również z tym, że był to po prostu pokruszony biały ser). Oczywiście jest ona polana doskonałej jakości oliwą z oliwek oraz posypana odrobiną suszonych przypraw (z tego co się dowiedziałam to mieszanka przypraw, która zawiera głównie oregano, ale również odrobinę suszonej mięty, bazylii i tymianku). W większości knajpek spotkaliśmy się właśnie z taką wersją sałatki. Jednak można również natrafić na taką zawierającą np. paprykę albo grzanki.

DSC_0212az
Sałatka Grecka z papryką i grzankami na Krecie

Moja wersja sałatki greckiej jest jednak tradycyjna, dodałam do niej oczywiście przywiezione z Krety oliwki oraz oliwę z oliwek, ale każde dobrej jakości produkty doskonale się nadają.

Składniki (na pełną miskę):

Ogórka i pomidora powinno być mniej więcej po równo. Cebuli niezbyt wiele, jedynie do zaostrzenia smaku. Oliwek również nie za dużo, ale za to spory kawałek sera oraz dość dużo oliwy z oliwek.

  • 1/2 ogórka
  • 1 spory pomidor
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek
  • kawałek sera feta
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: spora szczypta suszonego oregano oraz odrobina suszonej bazylii, mięty i tymianku

DSC_0921aa

Przygotowanie:

Ogórka obrać, pokroić w półplasterki, wrzucić do miseczki. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, następnie pokrojoną w piórka cebulę oraz oliwki. Na wierzch położyć kawałek fety (można ją również rozdrobnić). Przed samym podaniem polać oliwą z oliwek oraz posypać przyprawami (można je rozetrzeć je odrobinę w dłoniach, żeby nabrały ciepła i wydobyły swój aromat). Przed jedzeniem sałatkę należy oczywiście wymieszać.

DSC_0929aaaaKulinarna pamiątka z wakacji 2014

You may also like...

2 Comments

  1. Sylwek, przepis pierwsze klasa. Pamiętaj, że prawdziwa sałatka grecka charakteryzuje się tym, że ser FETA nie jest rozdrobniony, a w jednym kawałku 🙂

  2. Andrzej says:

    Nie byłem w Grecji ale tak sobie wyobrażałem ,że sałatka musi mieć najlepsze produkty i nie więcej jak pięć ,sześć. Dziękuję za przepis .
    Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.