Idealne późne, jesienne śniadanie 🙂
Składniki:
- 3 jajka
- garść winogron (mogą być czerwone, białe, jakie lubimy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu*
- odrobina sera np. parmezanu lub mozzarelli (opcjonalnie)
- sól, pieprz
*można użyć świeżego lub suszonego. Ja dałam suszony
Przygotowanie:
Winogrona umyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki jeśli są. Na patelni lekko rozgrzać oliwę z oliwek, dodać winogrona i smażyć około 2-3 minut aż lekko zaczną się rumienić. Dodać posiekany rozmaryn i smażyć jeszcze chwile aż uwolni swój aromat. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i pieprzu i dokładnie roztrzepać widelcem lub trzepaczką aby jajka zrobiły się puszyste. Podsmażone winogrona zalać masą jajeczną, na wierzchu położyć kawałki sera mozzarella (ja tak zrobiłam), albo jak wolimy to posypać po wierzchu startym parmezanem. Omlet przykryć i smażyć na małym ogniu około 5 minut, aż cały się zetnie.
fajny omlet