Znowu kurki! Wiadomo że jajecznica z kurkami to świetny pomysł, dlaczego więc nie zrobić by omletu? Połączenie jajek i grzybów jest naprawdę świetne. Do omletu dodałam jeszcze cukinię i pomidory – to moje ulubione sezonowe smaki. No i wisienką na torcie jest tutaj ser camembert, pasuje idealnie. Możecie oczywiście użyć innego ulubionego sera, myślę że parmezan albo np. kozi ser nadadzą się idealnie. Do omletu dodałam również świeże zioła koperek i natkę pietruszki i uważam że to bardzo wzbogaca smak, jednak nie dawajcie ich zbyt dużo gdyż mogą zdominować cały omlet – odrobina wystarczy.
Składniki (na 2 porcje):
- 4-5 jajek
- 1 mała cukinia
- 150 g kurek
- 1 łyżka masła
- 1 cebulka dymka
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- kilka pomidorów koktajlowych (opcjonalnie)
- kawałek sera najlepiej camembert albo brie
- świeże zioła: dałam około łyżeczkę posiekanego koperku i natki pietruszki
- sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Zeszklić chwile. Dodać dokładnie oczyszczone kurki oraz startą na tarce cukinię, przykryć i dusić kilka minut, następnie odkryć i odparować wodę. Dodać odrobinę soli i pieprzu.
W osobnej misce roztrzepać dokładnie jajka ze śmietaną, solą, pieprzem, papryką oraz posiekanymi drobno ziołami. Następnie wylać to wszystko na cukinie i kurki na patelni. Na wierzch ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz pokrojony w kostkę ser. Przykryć i smażyć na małym ogniu kilka minut aż omlet zacznie się ścinać z zewnątrz. Wtedy złożyć go na pół, przycisnąć lekko (wyleje się zapewne jeszcze trochę surowego jajka), przykryć i smażyć jeszcze chwile.
Ja robiłam omlety na małej patelni i smażyłam je na dwa razy, każdą porcję oddzielnie, dlatego łatwo było je złożyć na pół a później przełożyć na talerz w nie popękanej formie. Omlet powinien być też w środku tylko lekko ścięty i ser powinien zacząć płynąc ale jajka nie muszą być ugotowane w pełni. Taki moim zdaniem jest najlepszy.
ENGLISH VERSION
Omelette with chanterelles mushrooms, zucchini and Camembert cheese
Ingredients (for 2 portions):
- 4-5 eggs
- 1 small zucchini
- around 150 g of chanterelles mushrooms
- 1 tbs of butter
- 1 spring onion
- 1/2 clove of garlic
- 1 tbs of sour cream (optionally)
- few cherry or cocktail tomatoes (optionally)
- piece of Camembert cheese*
- fresh herbs: dill and parsley around 1 tsp total
- salt, pepper, ground paprika
*You can use also other cheese, brie or goat cheese or even Parmesan.
Preparation:
On the small pan heat up butter, add chopped onion and garlic and fry a minute. Then add very well cleaned mushrooms and grated zucchini, cover and cook for few minutes. Remove the cover, add a bit of salt and pepper and cook until the water evaporated almost fully.
In the bowl combine well eggs with cream, salt, pepper, paprika and finely chopped herbs. The best is to use whisker or fork. Then place the mixture on the pan with zucchini and chanterelles. Put on the top pieces of cheese and cut in quarter tomatoes, cover and cook on low heat for few minutes until the top starts to set. Then fold the omelette in half, press slightly, cover and cook few more minutes. Cheese inside should be melted but the eggs do not have to be fully set.
I made my omelette on the small pan and I prepare it in two separate batches. I firstly cook mushrooms and zucchini together then I set aside half and put half of the eggs mixture. In this way it is easier to fold the omelette and keep it in one piece.
Od kilku miesięcy jestem fanem omleta i jeszcze mi się nie znudziło. Jem go… codziennie. Twój przepis miałem okazję wypróbować dziś rano i jestem zachwycony! :-).