Dania główne Warzywa w roli głównej

Naleśniki bazyliowe ze szpinakiem i kozim serem

DSC_0888aa

Składniki (na 8 naleśników):
Naleśniki

  • 1 kubek mąki
  • 1 kubek mleka
  • 1 pęczek bazylii
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 25 gram masła

Szpinak

  • 500 g świeżego szpinaku*
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 łyżki śmietany 15%
  • odrobina soli, świeżo mielony pieprz, płatki chilli, odrobina suszonej bazylii
  • 1 roladka koziego sera (około 100g)

*oczywiście można użyć mrożonego szpinaku, ale polecam ten mrożony w liściach, a nie rozdrobniony

Przygotowanie:

Naleśniki: Do sporej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, sól, bazylię oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko blendujemy (najlepiej ręcznym blenderem), albo miksujemy, aż bazylia się rozdrobni i naleśniki będą miały zielony kolor. Następnie na lekko rozgrzanej patelni teflonowej wlewamy po chochelce ciasta, rozprowadzamy i smażymy naleśniki po około 2 minuty z każdej strony. Naleśniki są bardzo puszyste i delikatne, przez to że masa została zmiksowana, więc należy je ostrożnie przewracać.

Szpinak: Na patelnie wrzucamy masło i oliwę, kiedy masło się roztopi dodajemy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy umyty szpinak (można partiami, jeśli się nie mieści na raz) i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy aż szpinak puści wodę i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku. Wszystko smażymy jeszcze aż sos będzie bardzo gęsty i cała woda odparuje.

Składanie: Na połowę naleśnika nakładamy około 2 łyżek szpinaku, dodajemy kilka plasterków roladki koziej, zwijamy w trójkącik (na pół i jeszcze raz na pół) i zjadamy.
Inspiracja tu.

DSC_0880aa DSC_0890aa

Czas na szpinak 4!

You may also like...

2 Comments

  1. Fajne naleśniki i smakowity farsz 🙂

  2. Andrzej says:

    uwielbiam te składniki . Proste i dobre.
    Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.