Sałatki Warzywa w roli głównej

Młoda kapusta

Udało mi się dostać na targu młodą, zieloną kapustę. Zrobiłam więc ją jako dodatek do niedzielnego obiadu. Wspaniała!

DSC_0978aa

Składniki:

  • 1 młoda cebula (razem ze szczypiorkiem)
  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka/łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • sporo świeżego koperku
  • woda

Przygotowanie:
W garnku (najlepiej o grubszym dnie) rozgrzewamy na małym ogniu masło z oliwą. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, cukier i chwilę szklimy. Kapustę myjemy, usuwamy wierzchnie, twarde liście oraz wycinamy twardy głąb, następnie szatkujemy ją drobno i dodajemy do garnka. Dodajemy również sól, pieprz i sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, żeby kapusta pokryła się masłem z cukrem. Następnie zalewamy wodą, tak żeby przykryła w całości kapustę i dusimy na wolnym ogniu (bez przykrycia) przez około 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka i aż cała woda odparuje, raz na jakiś czas mieszamy i możemy doprawić jeszcze do smaku. Na koniec dodajemy świeży, drobno posiekany koperek i serwujemy. Idealna jako dodatek do obiadu, szczególnie do młodych ziemniaczków. 

DSC_0982aa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.