Słodkości

Migdałowe ciasto z rabarbarem

DSC_0801aa

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów*
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 1 spora łyżka)
  • 2 średnie łodygi rabarbaru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie kilka łyżek płatków migdałowych

*ja użyłam całych migdałów, które sama zmieliłam w blenderze. Metoda obierania migdałów ze skórek: zalać orzechy wrzątkiem i zostawić na około 15 minut, po tym czasie bardzo łatwo jest usunąć z nich skórki.

Przygotowanie:

Najlepiej jak wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach. Po tym czasie dodajemy na przemian po łyżce jogurtu i po trochu mąki oraz zmielonych orzechów, cały czas miksując na wolnych obrotach. W między czasie dodajemy jeszcze proszek do pieczenia i cynamon. Kiedy ciasto będzie już jednolitą masą przestajemy miksować i wykładamy połowę ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Połowę rabarbaru układamy na cieście, posypujemy cukrem waniliowym i ewentualnie płatkami migdałów, wykładamy na to drugą część ciasta i znowu na wierzchu układamy pozostały rabarbar i sypiemy lekko cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy i jemy (u mnie nie doczekało nawet wystudzenia ;)). (Inspiracja do ciasta tu)

DSC_0800aa DSC_0805aa

Rabarbalove

You may also like...

3 Comments

  1. Andrzej says:

    To wygląda na pyszne ciasto i trzeba spróbować . Już kupiliśmy rabarbar a resztę składników mamy .
    Andrzej

  2. Ciesze sie, ze smakowalo 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!.

  3. Ciesze sie, ze smakowalo 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.