Sos tabasco, papryczka chilli, kolendra, czerwona cebula. Ostre składniki kojarzą się nam z kuchnią meksykańską. Moja kolejna propozycja w tych klimatach to meksykańskie burgery. Mielona wołowina z tabasco i czerwona fasolą, do tego wspaniała salsa z pomidorów, czerwonej cebuli, papryczki chilli oraz świeżej kolendry, na to wszystko rozpływające się w ustach dojrzałe awokado. Oczywiście burgery nie mogą obyć się bez dobrej hamburgerowej bułki, więc upiekłam własne, pełnoziarniste bułki z sezamem, pyszne!
Składniki:
Pełnoziarniste bułki hamburgerowe (na ok 5 sporych bułek)*:
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 300 ml mleka + odrobina dodatkowo do posmarowania bułek po wierzchu
- ok 7 g suchych drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soli
- sezam do posypania bułek
Burgery (na ok 5 burgerów):
- 500 g mielonej wołowiny
- ok 100 g czerwonej fasoli w puszki
- odrobina soli, pieprzu, słodkiej i ostrej mielonej papryki
- łyżka oliwy
- sos tabasco (wedle uznania, ja dałam pewnie około łyżeczki w sumie)
Salsa pomidorowa:
- 4 pomidory
- czerwona cebula
- 1 świeża papryczka chilli z pestkami
- odrobina soli
- sok z limonki
- świeża kolendra (mała garstka)
Dodatki:
- 1 dojrzałe awokado
- kilka plasterków sera (ja użyłam mimolette)
- kilka liści sałaty
*można oczywiście użyć gotowych bułek hamburgerowych. Tylko przed podaniem burgerów bułki należy podgrzać w piekarniku, żeby były ciepłe i chrupiące.
Przygotowanie:
Bułki: Do miski wsyp mąkę drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej mleko i podgrzej (nie zagotowuj) oraz rozpuść w nim miód. Wlej do sypkich składników i dodaj miękkie masło. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagniataj kilka minut na gładkie ciasto. Można podsypywać mąki jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić. Powinno być zwarte, ale miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyjmij je, spłaszcz, złóż na pół i odstaw na kolejną godzinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. z Ciasta uformuj bułeczki, spłaszcz (mogą być dość płaskie, gdyż ciasto jeszcze wyrośnie) i połóż na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Jeśli chcesz możesz lekko naciąć bułeczki na górze (jak kajzerki). Następnie posmaruj wszystkie mlekiem i posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego na 20 minut. Wyjmij i zostaw, żeby lekko przestygły, ale żeby były nadal ciepłe. Nie wyłączaj piekarnika, gdyż będzie potrzebny do upieczenia burgerów.
Burgery: W misce widelcem rozgnieć dokładnie fasolę na papkę. Dodaj mięso mielone, sól, przyprawy, tabasco i oliwę i dokładnie wymieszaj. Uformuj burgery (dość płaskie) i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Włóż do piekarnika i piecz ok 15 minut. Nie za długo, żeby nie wysuszyć mięsa. Może być nawet lekko różowe w środku. Na ostatnią minutę pieczenia dodaj na burgery po plasterku sera.
Salsa: W międzyczasie przygotuj salsę. Wszystkie składniki (pomidory, cebula, chilli, kolendra) pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki. Dodaj sól i sok z limonki, wymieszaj.
Składanie: Bułki przekrój na pół, i układaj kolejno na bułce: listek sałaty, salsę pomidorową, mięso i ser, pokrojone w plasterki awokado i przykryj bułką. Można podawać z ulubionym sosem, lub po prostu z salsą. Smacznego!
Też ostatnio robiłem hamburgery – http://www.kulinarnyblog.pl – ale te twoje też wglądają fantastycznie 🙂 I sos tabasco :).
Też ostatnio robiłem hamburgery – kulinarnyblog.pl – ale te twoje też wglądają fantastycznie 🙂 I sos tabasco :).
Nie ukrywam, że jest to coś co sprawiłoby mi dzisiaj ogromną ucztę dla podniebienia :).
Piekne burgary, super kolorki 🙂 istny meksyk na talerzu :))
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj.
Ale u Ciebie ostatnio meksykańsko! 🙂 Lubię pikantne dania, a od tabasco jestem uzależniona, więc idealnie trafiłaś w mój gust.
Fajny pomysł z pokazaniem etapów przygotowania burgera.
Jestem w trakcie odtwarzania burgerowego przepisu – dam znać czy smakowaloło! pozdrawiam