Dziś spędziłam 2,5 godziny na rowerze! Wróciłam więc do domu niesamowicie głodna, a z racji tego, że mamy właśnie sezon na szparagi zdecydowałam się połączyć je z makaronem i serem ricotta. Oto przepis:
Składniki (przepis na dwie bardzo głodne lub trzy mniej głodne osoby):
- Pęczek szparagów (ok 10-15 sztuk)
- 1 cukinia
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie serka ricotta (200 lub 250 g)
- 1-2 łyżki śmietany 30% (można pominąć)
- ulubiony makaron (ja użyłam Tagliatelle)
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Szparagi nalezy dokładnie umyć i usunąć zdrewniałe końcówki (jeśli zegniemy szparag, końcówka sama powinna ułamać się w odpowiednim miejscu), następnie odciąć główki i łodygi pokroić na kawałki. Cukinie można pokroić na kawałki lub zrobić z niej cieniutkie paski przy pomocy obieraczki – szczególnie ładnie komponuje się to właśnie z makaronem typu tagliatelle lub spaghetti. Kurczaka pokroić w kostkę dopracić solą, pieprzem i odrobiną tymianku. W garnku zagotować wodę i wrzucić pokrojone łodygi szparagów (powinny się gotować ok 10 minut), w tej samej wodzie ugotować makaron (czas gotowania podany na opakowaniu) oraz pod koniec gotowania wrzucić główki szparagów (powinny się gotować ok 4-5 minut). W między czasie na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek usmażyć kawałki kurczaka, dodać cukinie, chwile poddusić aż będzie miękka, następnie dołożyć serek ricotta oraz śmietanę. Jeżeli ktoś nie przepada za serkiem ricotta, można wogóle go pominąć zastąpić go śmietaną. Ugotowany aldente makaron ze szpargami wrzucić na patelnie z sosem i wymieszać, aby sos dokłądnie pokrył każdą nitkę makaranu, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe!