Składniki:
- 1 cebula (użyłam czerwonej)
- 1 ząbek czosnku
- około 300 g fasolki szparagowej
- około 200 g zielonego groszku
- około 300 g świeżego szpinaku
- 1 cukinia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki serka koziego do smarowania
- 2 łyżki pesto*
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
- świeżo starty parmezan i świeża bazylia
- ulubiony makaron
*pesto najlepiej przygotować samemu: pęczek świeżej bazylii + mały kawałek parmezanu + łyżka orzeszków pinii + 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie zblendować lub rozetrzeć w moździerzu. Możecie też użyć pesto np. z tych przepisów: kilk.
Przygotowanie:
Najpierw przygotujmy warzywa: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy; cukinię kroimy w półplasterki; od fasolki odkrawamy twarde końcówki i kroimy na 2-3 części, szpinak dokładnie myjemy i obcinamy twarde łodygi.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy fasolkę i smażymy około 3 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię i groszek, smażymy kolejne 3-4 minuty.
Warto w międzyczasie zacząć gotować już makaron i w razie potrzeby podlewać warzywa lekko wodą z gotowania makaronu.
Kiedy fasolka i cukinią już lekko zmiękną dodajemy serek kozi oraz pesto i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Podlewamy około 1/3 kubka wody z gotowania makaronu – sprawi ona że sos będzie kremowy, dokładnie mieszamy i gotujemy do czasu kiedy warzywa będą praktycznie miękkie, ale nadal jędrne – max kilka minut. Na koniec dodajemy szpinak, gotujemy jeszcze około 1 minuty aż szpinak zwiędnie.
Na koniec do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie mieszamy żeby makaron wchłonął sos, posypujemy parmezanem bazylią i zajadamy 🙂
Uwagi:
Bardzo ważne jest dodanie do sosu wody z gotowania makaronu, ona naprawdę łączy to danie.
Jeśli użyjemy delikatnego serka koziego, na prawdę nie dominuje on w tym daniu i można spokojnie serwować je nawet osobom które za posmakiem sera koziego nie przepadają.
Poza sezonem możemy użyć groszku mrożonego i mrożonego szpinaku (szpinak wtedy dodajemy wcześniej do warzyw) lub też nawet mrożonej fasolki.
Bardzo fajny przepis. Takie dania są najlepsze 🙂
Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/.
Cudowne 🙂 To są świetne zestawienia 🙂 Idealne na obiad :).
To wyglada przepysznie 🙂