Dania główne Warzywa w roli głównej

Makaron z prostym sosem z oliwy z oliwek, bazylii i cytryny

Pochwała prostoty! Idealne włoskie danie! Ten makaron naprawdę potrafi zrobić każdy! Nie trzeba tutaj nic za bardzo gotować, nic kroić, siekać czy obierać. Wystarczy ugotować makaron i połączyć go ze składnikami sosu. Jeśli chcemy możemy to zrobić nawet w jednym garnku! Mimo swojej prostoty danie smakuje wspaniale! Lekko cytrynowy, orzeźwiający aromat do tego słoność parmezanu i wyrazistość bazylii! Polecam!

DSC_0479aaaa

Składniki (na około 3 porcje):

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pęczek (doniczka) bazylii + do dekoracji
  • około 1/2 kubka świeżo startego parmezanu + do posypania
  • około 250 g suchego makaronu
  • paczka mrożonego zielonego groszku – około 400 g
  • 1/2 kubka lub trochę więcej wody z gotowania makaronu
  • trochę płatków chilli lub pieprzy cayenne do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu (al dente!). Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy groszek, żeby też się zagotował. Odcedzamy, ale najpierw nabieramy kubek wody z gotowania.

W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, w drugim garnku lub w dużej misce przygotowujemy sos. Wlewamy oliwę, dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny (pamiętajmy aby przed otarciem skórki sparzyć owoc), umyte i osuszone listki bazylii, odrobinę soli, pieprzu cayenne i mniej więcej połowę parmezanu.

Kiedy makaron i groszek się ugotują najpierw wlewamy do sosu trochę wody, mieszamy (wtedy masło i ser się roztopią i powstanie gładki sos), następnie dodajemy już cały makaron i groszek. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, dodajemy pozostały parmezan oraz jeszcze trochę wody z gotowania. Sos powinien oblepić dokładnie cały makaron i nie może być zbyt gęsty, ilość wody zależy od rodzaju makaronu i tego ile sosu wchłonie.

Gotową potrawę w razie czego doprawiamy jeszcze do smaku, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!

Uwagi: 

Możemy to danie zrobić w jednym garnku: po odcedzeniu wrzucamy wszystko składniki sosu do garnka po makaronie, dodajemy wodę z gotowania i z powrotem makaron i groszek, mieszamy i gotowe!

Możemy użyć również innych warzyw, ale najlepiej takich które można ugotować razem z makaronem. Dobrze będą pasować np. brokuły, a w sezonie np. szparagi.

DSC_0482aaa DSC_0474aaa afff

Światowy Dzień Makaronu 2015

You may also like...

2 Comments

  1. Super danie jedzmy warzywa

  2. Andrzej says:

    Genialne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.