Uwielbiam kurki i kiedy przychodzi na nie sezon mogłabym je jeść dosłownie codziennie. Przepisów na makarony z kurkami jest pewnie tak dużo jak kucharzy a i kurki są tak wszechstronne że można połączyć je na rożne sposoby. Oczywiście najprościej po prostu kurki, śmietana i np. natka pietruszki i w 10 minut wyczarujemy cudowny makaron. Ja dodałam do swojej wersji cukinię oraz pomidory. Na te warzywa również jest sezon i uważam że doskonale komponują się z grzybami, a powstały na ich bazie sos pomaga nam również zaoszczędzić trochę kalorii i nie dodawać całej masy śmietany, przez co danie jest też dość lekkie.
Składniki (na 2 porcje):
- około 200 g kurek
- 1 mała cukinia cukinia
- 1 duży pomidor najlepiej malinowy
- 1-2 cebulki dymki
- 1/2 łyżki masła + 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 łyżki śmietany wysokoprocentowej (użyłam 30%)
- posiekana natka pietruszki
- ser parmezan
- sól, pieprz, szczypta papryki w proszku
- ulubiony makaron
Przygotowanie:
Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy żeby pozbyć się piasku, możemy je pokroić na mniejsze kawałki jeśli są duże. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Pomidora najlepiej zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, jednak możemy też zostawić skórkę, następnie pokroić w kostkę.
Nastawiamy od razu wodę na makaron.
Na patelni roztapiamy masło i oliwę, dodajemy cebulkę, czosnek i lekko szklimy. Następnie dodajemy kurki przykrywamy i dusimy kilka minut. Dodajemy cukinię i pomidora i znowu dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanę, sporo pieprzu, szczyptę papryki oraz sól, mieszamy.
Ugotowany odcedzony makaron dorzucamy do sosu i dodajemy kilka łyżek wody spod gotowania makaronu oraz posiekaną natkę pietruszki w ilości wedle uznania.
Gotowe danie wykładamy na talerze i obsypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego!
ENGLISH VERSION
Pasta with chanterelles mushrooms, zucchini and tomato
Ingredients (2 portions):
- around 200 g of chanterelles mushrooms
- 1 small zucchini
- 1 big tomato
- 1-2 spring onions
- 1/2 tbs of butter + 1/2 tbs of olive oil
- 1 small garlic clove
- 2-3 tbs of double cream
- chopped parsley
- Parmesan cheese
- salt, pepper, pinch of sweet paprika
- favorite pasta
Preparation:
Chop finely onion and garlic. Clean very well chanterelles mushrooms and if they are big cut them in smaller pieces. Grate zucchini on large mesh grater or cut in small cubes. Place the tomato in the boiling water, keep there for few minutes and then peel and cut in cubes. You can also use the tomato with the skin.
Set the water for cooking the pasta.
On the pan heat a bit butter with olive oil, then add onion and garlic. Cook for 1-2 minutes, add mushrooms, cover and cook few minutes. Then add zucchini, tomato, cover and again cook few minutes. At the end add cream, a lot of pepper, pinch of paprika and salt and mix well.
When the pasta is ready add it to the sauce. Add also few tbs of water from pasta cooking and chopped parsley. Place the dish into the bowls and add freshly grated Parmesan on top. Enjoy!