Dawno na blogu nie było makaronu, a to przecież takie proste i pyszne danie. Dziś prezentuję wam wersję z brokułami i kurczakiem. Dodatkowo są jeszcze nadające smaku suszone pomidory, które uwielbiam oraz śmietana, żeby powstał gęsty, kremowy sos. Na wierzch makaronu zamiast tradycyjnego parmezanu dodałam mozzarelli.
Składniki (na 2-3 porcje):
- około 400 g piersi z kurczaka
- pęczek brokułów
- około 5 suszonych pomidorów
- około 100 ml śmietany (ja używam 15% do zup i sosów)
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia kulka mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, suszone oregano, suszona bazylia, płatki chilli
- ulubiony makaron
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i wrzucamy pokrojony na różyczki brokuł, gotujemy go, tak żeby był lekko twardawy (około 7 minut). W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawami. Smażymy, aż kurczak lekko się zrumieni dodając w połowie smażenia pokrojone w kostkę suszone pomidory. Brokuła wyciągamy z wody i wrzucamy prosto na patelnie do reszty składników, natomiast do gotującej się wody po brokułach wrzucamy makaron. Na patelnie przekładamy śmietanę, dokładnie mieszamy (ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku) i wszystko jeszcze smażymy aż brokuł będzie zupełnie miękki (jeśli sos za mocno odparuje można dodać trochę wody z gotującego się makaronu). Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerz, na wierzchu układamy porwaną na kawałki mozzarellę.