Ryby i owoce morza

Makaron ryżowy z krewetkami po Tajsku

Lekkie i orzeźwiające danie, idealne na gorący letni dzień. Do przygotowania w kwadrans.

Składniki (na 2-3 osoby):
ok 400 g krewetek (mogą być mrożone lub nie, jak również wcześniej ugotowane lub surowe)
1 paczuszka makaronu ryżowego
1 opakowanie groszku cukrowego
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
1 łyżka oleju
kilka gałązek z listkami świeżej kolendry
2 łyżki sosu sojowego
1 papryczka chilli – ja użyłam suszonego sproszkowanego chilli

Przygotowanie:
Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu – przeważnie należy go zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na jakiś czas. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, korzeń imbiru i papryczkę chilli. Następnie dodajemy krewetki (zamrożone należy wcześniej rozmrozić) i przesmażamy je dokłądnie. Jeśli używamy surowych należy je smażyć do czasu kiedy zmienią kolor z szarego na różowy, ugotowane wcześniej krewetki należy tylko podgrzać. Kroimy groszek cukrowy na mniejsze części, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko dodajemy na patelnie. Wszystko smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy makaron ryżowy, sos sojowy i kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.