Dania główne Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Łosoś z salsą z botwinki i szparagami

DSC_1626aaaa

Składniki: 

  • 2 filety z łososia bez skóry i ości
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • pieprz
  • skórka z 1/2 cytryny

Salsa:

  • 3-4 łodygi botwinki z liśćmi
  • około 100 g pistacji
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść listków mięty
  • 50 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Szparagi:

  • około 10 białych szparagów
  • buraczki od botwinki
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Łososia smarujemy oliwą, posypujemy pieprzem i oprószamy skórką startą z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem). Następnie rybę gotujemy na parze: w garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej naczynie do gotowania na parze lub bambusowy koszyk, następnie wkładamy rybę, przykrywamy i gotujemy przez 1 minutę. Później zakręcamy ogień pod garnkiem i pozwalamy rybie dogotować się w powstałej parze przez około 10 minut. Opcjonalnie łososia możemy też upiec w piekarniku zawiniętego szczelnie w papier do pieczenia (około 20 minut, 160 stopni).

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Botwinkę razem z listkami dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy, cebulę, suszone pomidory również kroimy w drobną kostkę. Wszystko łączymy razem, dodajemy miód, skórkę i sok z cytryny oraz olej z suszonych pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną miętę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salsa powinna być wyrazista w smaku.

Przygotowujemy warzywa. Białe szparagi należy lekko obrać i odłamać zdrewniałe końcówki, buraczki od botwinki również lekko obieramy i kroimy na mniejsze części. Na patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy sok z cytryny i posiekany drobno czosnek. Następnie układamy szparagi i buraczki. Wszystko zalewamy wodą (można użyć tej spod gotowania ryby), dodajemy miód, trochę soli i pieprzu. Warzywa gotujemy około 5-7 minut aż woda odparuje i szparagi oraz buraczki zmiękną, ale nadal będą al dente. Na koniec dodajemy jeszcze resztkę masła i zdejmujemy z ognia.

Na talerzu układamy szparagi, buraczki, na wierzchu dajemy łososia, wszystko polewamy sosem oraz posypujemy salsą. Danie prezentuje się naprawdę pięknie i do tego bardzo dobrze smakuje! 🙂

DSC_1627aaaa DSC_1621aaaaa

Przepis pochodzi z Kuchni Lidla – tutaj.

You may also like...

1 Comment

  1. Piękne kolory na talerzu i kuszą kubki smakowe. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.