Składniki:
- 2 filety z łososia bez skóry i ości
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- pieprz
- skórka z 1/2 cytryny
Salsa:
- 3-4 łodygi botwinki z liśćmi
- około 100 g pistacji
- 1 mała czerwona cebula
- garść listków mięty
- 50 g suszonych pomidorów z oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
Szparagi:
- około 10 białych szparagów
- buraczki od botwinki
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki wody
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia smarujemy oliwą, posypujemy pieprzem i oprószamy skórką startą z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem). Następnie rybę gotujemy na parze: w garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej naczynie do gotowania na parze lub bambusowy koszyk, następnie wkładamy rybę, przykrywamy i gotujemy przez 1 minutę. Później zakręcamy ogień pod garnkiem i pozwalamy rybie dogotować się w powstałej parze przez około 10 minut. Opcjonalnie łososia możemy też upiec w piekarniku zawiniętego szczelnie w papier do pieczenia (około 20 minut, 160 stopni).
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Botwinkę razem z listkami dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy, cebulę, suszone pomidory również kroimy w drobną kostkę. Wszystko łączymy razem, dodajemy miód, skórkę i sok z cytryny oraz olej z suszonych pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną miętę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salsa powinna być wyrazista w smaku.
Przygotowujemy warzywa. Białe szparagi należy lekko obrać i odłamać zdrewniałe końcówki, buraczki od botwinki również lekko obieramy i kroimy na mniejsze części. Na patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy sok z cytryny i posiekany drobno czosnek. Następnie układamy szparagi i buraczki. Wszystko zalewamy wodą (można użyć tej spod gotowania ryby), dodajemy miód, trochę soli i pieprzu. Warzywa gotujemy około 5-7 minut aż woda odparuje i szparagi oraz buraczki zmiękną, ale nadal będą al dente. Na koniec dodajemy jeszcze resztkę masła i zdejmujemy z ognia.
Na talerzu układamy szparagi, buraczki, na wierzchu dajemy łososia, wszystko polewamy sosem oraz posypujemy salsą. Danie prezentuje się naprawdę pięknie i do tego bardzo dobrze smakuje! 🙂
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla – tutaj.
Piękne kolory na talerzu i kuszą kubki smakowe. 🙂