Dania główne Ryby i owoce morza

Łosoś Teriyaki

Łosoś w marynacie prosto z japonii 🙂 Marynata jest połączeniem smaku słonego, słodkiego i kwaśnego w idealnej równowadze. Inspiracja pochodzi stąd.

DSC_0205aa

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia
  • odrobina oleju do smażenia
  • sezam

Marynata tare:

  • około 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sok z połowy limonki
  • około 2 łyżki miodu*
  • około 3-4 łyżek cukru trzcinowego*
  • 1 ząbek czosnku
  • około 2 cm kawałek świeżego imbiru

Sos:

  • Marynata spod ryby
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody

*miód można oczywiście pominąć i zastąpić go po prostu cukrem. W sumie cukru i miodu powinno być około 50 g.

Przygotowanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce, do tego dodać starty imbir. Następnie wymieszać razem wszystkie składniki marynaty. Marynatę należy spróbować, powinna ona być słono-kwaśno słodka, więc jeśli wg was brakuje któregoś z tych smaków należy dodać np. soku z limonki albo cukru. Do marynaty włożyć łososia i odstawić na około godzinę do lodówki (po 30 minutach można przekręcić na drugą stronę, aby równomiernie się zamarynował).

Przed smażeniem należy wyjąć łososia z lodówki około 15 minut wcześniej aby doszedł do temperatury pokojowej. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie kładziemy rybę (musimy słyszeć skwierczenie) i smażymy około 4 minut z każdej strony na średnim ogniu (rybę można przykryć na połowę czasu smażenia). W międzyczasie do garnuszka wlewamy marynatę spod ryby. W szklance mieszamy mąkę z wodą, tak aby nie było grudek i wlewamy do marynaty. Wszystko zagotowujemy mieszając aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję syropu). Gotową rybę polewamy sosem, posypujemy sezamem i można ją podawać np. z ryżem.

P.S. Rybę możemy oczywiście równie dobrze upiec w piekarniku.

DSC_0210aa DSC_0216aa

 

You may also like...

2 Comments

  1. Robiłam z sosem sojowym i było smacznie, wypróbuję tę kombinację

  2. Dzisiaj będzie łosoś i zrobimy według Twojego wzoru bo wygląda ciekawie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.