Składniki (na dwie porcje):
Ryba:
- 300-400 g filetu z łososia
- sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- mały kawałeczek (około 0.5 cm) świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- dwie szczypty przyprawy do piernika (opcjonalnie, ale wg mnie dodaje ona fajnego posmaku)
- jedna – dwie szczypty płatków chilli lub ostrej papryki w proszku
Ryz:
- 3/4 szklanki ryżu (użyłam zwykły i dziki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Sałatka
- 1 mango
- 1 awokado
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- trochę sosu sojowego
- szczypta płatków chilli
Przygotowanie:
Ryba: Łososia oczyścić z ości i usunąć skórę. Imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do miseczki lub pojemnika wlać sok z pomarańczy, a następnie wszystkie pozostałe składniki marynaty (imbir, miód, sos sojowy oraz przyprawy) – sprawdzić do smaku czy jest wystarczająco słodka/ostra/słona. Należy pamiętać, że podczas gotowania imbir uwolni swój smak i ostrość. Rybę włożyć do marynaty, przykryć i odstawić na około 30 minut, aby doszła do temperatury pokojowej i się zamarynowała. Następnie rybę wkładamy do garnuszka razem z marynatą i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut (w zależności od grubości filetu), w tym czasie sos się lekko zredukuje.
Sałatka: Mango obrać ze skórki, obkroić wokół pestki i pokroić w plasterki. Awokado przekroić na pół wzdłuż, wyjąć pestkę i również pokroić w paseczki. Owoce włożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny oraz dodać odrobinę sosu sojowego i chilli do smaku.
Ryż: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale do wody dodać sos sojowy zamiast soli, oraz kurkumę, która nada piękny kolor.
Na talerz wykładamy ryż, obok układamy plasterki awokado i mango. Na wierzch wykładamy łososia i ryż polewamy pozostałym sosem. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂 Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam ;).