Lifestyle

Liebster Blog Award x 4

Liebster Award to nominacje nadawane jednemu blogerowi przez innego. Jest mi niezmiernie miło, że otrzymałam aż 4 nominacje od:
Chochlikikuchenne
Czosnek w pomidorach
I love food
Eteryczne gotowanie

Pięknie wam dziękuję!!! 🙂

923521_4086004246800_1965414647_n

Zasady:
“Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”

bl

Oto moje odpowiedzi na pytania (jest ich duuuużo :p)

Pytania od Chochliki kuchenne: 

1.  Od czego zaczela sie Twoja przygoda z gotowaniem?
Myślę, że wszystko przez moją mamę. Ona uwielbia gotować i wszystko wytwarzać sama w domu (od chleba po kiełbasę), więc i mnie nauczyła kilku kulinarnych sztuczek. Do tego od zawsze uwielbiałam jeść 🙂

2.  Wolisz odtwarzac istniejace juz przepisy czy komponowac wlasne dania?
Zdecydowanie wolę komponować własne dania i samemu łączyć smaki. Często jednak inspiruję się innymi przepisami, praktycznie nigdy jednak ich nie odtwarzam tylko zawsze modyfikuję coś po swojemu.

3.  Tracisz czasem zapal do prowadzenia bloga?
Oj tak… Czasem dochodzę do wniosku, że nikt go nie ogląda i to bez sensu, ale staram się nie poddawać 🙂

4.  Zdarza Ci sie posilac w fastfoodach?
Zdarza się, oczywiście, ale dość rzadko. Staram się tego unikać i posilam się jak muszę (np. podczas podróży), ale czasem nachodzi mnie ochota na cheesburgera :p

5.  Blog kulinarny – pasja czy opcja mozliwego zarobku?
Pasja tylko i wyłącznie. Nigdy nie myślałam o blogu jako o możliwości zarobku i jakoś nie interesuje mnie ta opacja. Robię to jako hobby, pieniądze zarabiam w innych sposób.

6.  W jakiej dziedzinie kulinariow odnajdujesz sie najlepiej (pieczenie, desery, wytrawnie , alkohole, itp.)
Zdecydowanie wolę dania wytrawne, lubię komponować i łączyć smaki.

7.  Jest cos od czego jestes uzalezniony/a albo cos czemu nie potrafisz sie oprzec? (mowa wylacznie o jedzeniu)
hmm… uwielbiam sushi 🙂 i to chyba danie od którego jestem uzależniona.

8.  ”Przez zoladek do serca” – myslisz ze gotujesz na tyle dobrze, zeby to powiedzenie nabralo sensu w rzeczywistosci?
Mam nadzieję, że tak 🙂 Myślę, że mój chłopak nie narzeka 😉

9.  Latwo sie poddajesz kiedy cos Ci nie wychodzi, czy probujesz zrobic wszystko zeby osiagnac upragniony cel?
W sumie to powiedziałabym o sobie, że łatwo się poddaję i szybko załamuję, ale w końcu staram się podnieść i dążyć do celu mimo niepowodzeń, więc chyba nie rezygnuję tak łatwo 🙂

10.  ”Cos z niczego” – potrafisz wyczarowac cos pysznego z resztek ?
Najczęściej z resztek robię sałatkę albo dorzucam do makaronu, ale wolę przygotowywać coś od nowa niż wykorzystywać resztki.

11.  Masz w planach/ marzysz o podrozach kulinarnych?
Zdecydowanie tak! Podróże to jedna z moich pasji 🙂 W obcenej chwili marzy mi się Azja 🙂 Wybrałabym się do Japonii, ew. jeszcze raz chętnie odwiedzę Tajlandię 🙂

 

Zestaw numer 2 od Czosnek w pomidorach

1.  Dla kogo najczęściej gotujesz?
Dla mojej rodziny. W obecnej chwili dla moich rodziców i często też dla znajomych.

2.  Dlaczego zaczęłaś/zacząłeś pisać bloga kulinarnego?
Uwielbiam gotować, to zdecydowanie moja pasja, doszłam więc do wniosku, że mogłabym podzielić się ze światem moimi przepisami, ale również rozwinąć się (nie tylko kulinarnie, ale również np. poznać innych ludzi z tymi samymi zainteresowaniami).

3.  Jaka jest Twoja pasja poza gotowaniem?
Poza gotowaniem oczywiście lubię swoje studia – Mechanikę i Budowę Maszyn 😉 I może nie wszystko co na nich robię mnie interesuje (budowa łożyska zdecydowanie nie :p), ale teraz już sie wyspecjalizowałam i zajmuję się przepływami (ostatnio systemy wentylacji, wymiana ciepła).

4.  Z czym masz największy problem w kuchni?
Z ciastami i z pieczeniem chleba, nadal nie upiekłam w swoim życiu nawet bochenka i jakoś nie mogę się przekonać do tego.

5.  Jakie jest Twoje popisowe danie?
Nie ma jednego takiego dania, ogólnie staram się gotować w miarę z produktów sezonowych i rzadko się powtarzam.

6.  Co najpszyszniejszego jadłeś do tej pory?
Jak już pisałam jestem wielką fanką sushi i maki z pieczonym węgorzem to mistrzostwo. Ale poza tym ogromnie smakuje mi np. foie gras (tak, wiem, biedne gęsi). I jeszcze jakoś zapadła mi w pamięć Laksa – tradycyjna zupa malezyjska. I pewnie jeszcze znalazłabym wiele takich potraw, więc ciężko wybrać najlepszą, ale większość z nich jadłam podczas jakichś podróży.

7.  Jaką kuchnię najbardziej lubisz?
Ciężko wybrać jedną. Nie przepadam za kuchnią polską – kapusta i ziemniaki niestety nie wpadają w moje kulinarne gusta. A z kuchni które lubię to ostatnio interesuje mnie kuchnia francuska, ale nie powiem żeby była moją ulubioną.

8.  Na słodko czy na słono?
Zdecydowanie na słono!

9.  Jakie blogi najbardziej Ci się podobają, co w nich doceniasz?
Przeglądam wiele blgów, doceniam przede wszystkim innowacyjność, ciekawe dania, nowe połączenia smaków. Lubię czerpać inspirację z innych blogów kulinarnych.

10.  Twoja ulubiona książka kucharska?
Nie mam zbyt wielu książek kucharskich i rzadko z nich korzystam. Jeśli już muszę wybrać to chyba książka Jemiego Olivera.

11.  Twój ulubiony kucharz?
Lubię wielu kucharzy i chętnie oglądam programy kulinarne w telewizji i w internecie, więc jeśli mam wybrać tych, których najbardziej lubię to Gordon Ramsay i Jamie Olivier.

mo

Pytania od I love food:

1.  Jeśli ciasto to…..?
Nie zbyt słodkie 🙂

2.  Ulubione danie z dzieciństwa to…..?
Ciężko wybrać jedno, zdecydowanie dania mojej mamy, czyli np. gołąbki albo pieczona kaczka z jabłkami czy kluski leniwe 🙂

3.  Warzywa, czy mięso…….?
Mięso! :p Jestem typowym mięsożercą niestety i potrawa musi zawierać mięso (albo rybę). Chociaż warzywa też są ważne i staram się używać ich jak najwięcej.

4.  Słodkie, czy słone…….?
Słone! 🙂

5.  Inspiracje czerpiesz z……?
Głównie z podróży 🙂 Ale nie rzadko też np. z innych blogów czy z programów kulinarnych.

6.  Bez jakiego składnika nie wyobrażasz sobie swojej kuchni…..?
To trudne pytanie, myślę że bez przypraw, lubię doprawiać dania 🙂

7.  Ulubiony film związany z jedzeniem…..?
Ratatouille!!! <3 Uwielbiam tego szczura!

8.  Prowadzę bloga, bo…..?
Bo lubię gotować, fotografować i publikować w internecie to co robię 🙂

9.  Kuchnia po gotowaniu wygląda…..?
Jak pobojowisko! Jestem straszną bałaganiarą 🙂

10.  Największy przysmak na smutki to……?
Sushi! 🙂

11.  Jeśli gotować to z…..?
Z pomysłem 🙂 I oczywiście z miłością

 

I ostatni zestaw z bloga Eteryczne Gotowanie:

1.  Dla kogo najczęściej gotujesz?
Dla rodziny i przyjaciół.

2.  Dlaczego piszesz bloga?
Bo lubię gotować, fotografować i publikować w internecie to co robię 🙂

3.  Twoje danie popisowe?
Jak już pisałam, ciężko wybrać jedno popisowe, gdyż rzadko się powtarzam w kuchni 🙂

4.  Jakiego dania nie znosisz gotować?
Nie wiem czy istnieje takie danie którego nie lubię robić, ponieważ ogólnie lubię pichcić cokolwiek 🙂

5.  Twój ulubiny gadżet kuchenny?
Rózga! 🙂 Uwielbiam mieszać nią sosy 🙂 Ostatnio często używam też blendera.

6.  Kulinarne wspomniania z dzieciństwa?
Kuchnia mojej mamy, gołąbki, kluski leniwe, zupa szczawiowa

7.  Wymarzona podróż kulinarna?
W obecnej chwili marzy mi się Japonia 🙂

8.  Ulubione przyprawy?
Oregano, Bazylia, Tymianek, ostatnio też estragon 🙂

9.  Jakie blogi nominujesz i dlaczego?
O tym zaraz, napiszę poniżej 🙂

10.  Który program kulinarny oglądasz i dlaczego?
Oglądam prawie wszystkie :p Np. teraz leci w tle Jakubiak w sezonie i marzy mi się jego przepis na czerwone cebule faszerowane mielonym mięsem 🙂 A tak to oglądam wiele programów kulinarnych i często czerpię z nich inspiracje.

11.  Kulinarne nauki chciałabym/chciałbym pobierać u …?
Gordona Ramsaya o ile by na mnie za bardzo nie krzyczał 😉

moi

Blogi które nominuję:

  1. Życie smakiem się toczy – najcudowniejsze włoskie inspiracje i nie tylko! 🙂
  2. Kalejdoskop Renaty – ciekawe przepisy i relacje z kulinarnych podróży 🙂
  3. Happy Kitchen – piękne zdjęcia, pyszne słodkości
  4. Na oko – kulinarne blogowanie prosto ze Szwajcarii
  5. Tofu na patyku – cudowne, egzotyczne podróże i kulinarne inspiracje
  6. Rozgardiasz kuchenny – wspaniały, kuchenny bałagan 😉
  7. Quchnia Karoli – nominuję za wszystko – świetny blog! 🙂
  8. Przepisy z podróży – uwielbiam podrózować, uwielbiam gotować, połączenie idealne 🙂
  9. Fabryka kulinarnych inspiracji – za dużo kulinarnych inspiracji 🙂
  10. Ultra zdrowa kuchnia – zdrowe i kolorowe przepisy
  11. Piąta pora roku – smacznie i ciekawie
I moje pytania:
  1. Skąd czerpiesz inspirację do gotowania?
  2. Co nakłoniło Cie do prowadzenia bloga?
  3. Jaka/Dokąd była Twoja najlepsza podróż kulinarna?
  4. Dokąd najchętniej chciałabyś pojechać?
  5. Wolisz dania słodkie czy słone?
  6. Jakie blogi kulinarne najchętniej odwiedzasz i czego na nich szukach (inspiracje, przepisy, określona tematyka?)
  7. Czy są jakieś potrawy których nie odważyłaś się zrobić u siebie w kuchni (np. ze względu na poziom trudności) a bardzo je lubisz?
  8. Twoja ulubiona kuchnia?
  9. Czy jest jakieś danie/składnik które bardzo nie lubisz?
  10. Twoje ulubione danie?
  11. Bez jakich składników nie wyobrażasz sobie gotowania?

Jeszcze raz dziękuję za nominację i pozdrawiam 🙂 

You may also like...

5 Comments

  1. Jeszcze raz dzięki za wyróżnienie 🙂 na moim blogu czeka już zestaw odpowiedzi, taka jestem szybka 😉
    pozdrawiam!

  2. Dzięki za nominację – odpowiedzi na blogu :).

  3. bielinka says:

    Dzięki za nominację – odpowiedzi na blogu 🙂

  4. Łucja says:

    odpowiedzi już na blogu 🙂 zapraszam i jeszcze raz dziękuję !! http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/06/waniliowe-ciasto-truskawkowo-rabarbarowe.html

  5. Bardzo dobry blog. Szkoda że mało spotyka się takich blogów w
    internecie. Zapisuję stronę do ulubionych, oby tak dalej!
    :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.