Dania główne Przekąski Ryby i owoce morza Sałatki Warzywa w roli głównej

Lekka sałatka z makaronem ryżowym, łososiem, szpinakiem i truskawkami

Truskawki w daniu słonym? Czemu nie! Ale właściwie to danie nie do końca jest słone, jest delikatne i zbalansowane, tak jak kuchnia azjatycka. Delikatne awokado, słodkie truskawki, chrupiący szpinak, wszystko doskonale się łączy i tworzy danie idealne na obiad lub kolację w gorący dzień.

DSC_0072aa

Składniki (na 3 porcje):

  • 300 g filetu z łososia
  • opakowanie makaronu chińskiego (ryżowy, lub sojowy – 100g)
  • 2 łyżeczki miodu 
  • ok 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 papryczki chili (ja użyłam zielonej)
  • ok 9 truskawek
  • 3 duże garści szpinaku
  • 1 dojrzałe awokado
  • ok 1,5 łyżki sezamu (lekko uprażonego na suchej patelni)
  • opcjonalnie listki świeżej kolendry do posypania

Przygotowanie:

Filet z łososia zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki i 1 łyżeczką miodu, odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę (lub całą noc, jeśli mamy czas). Następnie rybę gotujemy na parze przez ok 15-20 minut (ew. można upiec w piekarniku pod przykryciem). Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut). Truskawki kroimy w plasterki, tak samo awokado. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i sok z 1/2 limonki, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę chili. Kiedy łosoś będzie gotowy dzielimy go na 3 części. W miseczkach układamy na dnie po sporej porcji szpinaku, następnie po ok 3 truskawki, 1/3 awokado i 1/3 łososia. Wszystko polewamy sosem tuż przed podaniem (tak żeby makaron nie nasączył się nim za bardzo) i posypujemy sezamem. Smacznego! 🙂

DSC_0063a DSC_0069ka DSC_0078a DSC_0089j DSC_0068a

You may also like...

5 Comments

  1. cudny pomysł na sałatkę. i piękne zdjęcia..

  2. matylda says:

    cudny pomysł na sałatkę. i piękne zdjęcia.

  3. Bardzo fajny pomysł 🙂 Makaron ryżowy pychotka..

  4. Pychota 🙂

  5. Lubię takie lekkie sałatki, a ta konkretna przywodzi mi na myśl kuchnię japońską, którą uwielbiam. Gdyby zamiast makaronu dodać ryżu to byłoby prawie Chirashi-zushi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.