Truskawki w daniu słonym? Czemu nie! Ale właściwie to danie nie do końca jest słone, jest delikatne i zbalansowane, tak jak kuchnia azjatycka. Delikatne awokado, słodkie truskawki, chrupiący szpinak, wszystko doskonale się łączy i tworzy danie idealne na obiad lub kolację w gorący dzień.
Składniki (na 3 porcje):
- 300 g filetu z łososia
- opakowanie makaronu chińskiego (ryżowy, lub sojowy – 100g)
- 2 łyżeczki miodu
- ok 5 łyżek sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 1/2 papryczki chili (ja użyłam zielonej)
- ok 9 truskawek
- 3 duże garści szpinaku
- 1 dojrzałe awokado
- ok 1,5 łyżki sezamu (lekko uprażonego na suchej patelni)
- opcjonalnie listki świeżej kolendry do posypania
Przygotowanie:
Filet z łososia zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki i 1 łyżeczką miodu, odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę (lub całą noc, jeśli mamy czas). Następnie rybę gotujemy na parze przez ok 15-20 minut (ew. można upiec w piekarniku pod przykryciem). Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut). Truskawki kroimy w plasterki, tak samo awokado. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i sok z 1/2 limonki, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę chili. Kiedy łosoś będzie gotowy dzielimy go na 3 części. W miseczkach układamy na dnie po sporej porcji szpinaku, następnie po ok 3 truskawki, 1/3 awokado i 1/3 łososia. Wszystko polewamy sosem tuż przed podaniem (tak żeby makaron nie nasączył się nim za bardzo) i posypujemy sezamem. Smacznego! 🙂
cudny pomysł na sałatkę. i piękne zdjęcia..
cudny pomysł na sałatkę. i piękne zdjęcia.
Bardzo fajny pomysł 🙂 Makaron ryżowy pychotka..
Pychota 🙂
Lubię takie lekkie sałatki, a ta konkretna przywodzi mi na myśl kuchnię japońską, którą uwielbiam. Gdyby zamiast makaronu dodać ryżu to byłoby prawie Chirashi-zushi 🙂