Sezon grzybowo dyniowy nadal trwa, trzeba więc korzystać. Proponuję więc wyśmienity, aromatyczny sos do kurczaka z dodatkiem właśnie grzybów oraz dyni, przyprawiony szałwią o tymiankiem.
Składniki (na ok 2-3 porcje):
- 300 g piersi z kurczaka
- ok 15 g suszonych grzybów, namoczonych na noc w szklance wody (można użyć też świeżych grzybów)
- ok 250 g dyni
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki śmietany
- ok 50 g sera pleśniowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- kilka listków szałwii oraz natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ostra i słodka mielona papryka
- Dodatki: makaron, ryż, ziemniaki, pestki z dyni
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w kostkę i smażymy aż się lekko zeszkli, dodajemy posiekane listki szałwii oraz posiekany ząbek czosnku. Jeśli używamy świeżych grzybów należy je dodać na patelnię od razu z cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy wszystko wodą z suszonych grzybów rozmieszaną dokładnie z jedną łyżeczką mąki oraz suszonymi grzybami. Gotujemy około 10 minut, aż dynia będzie miękka. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Kurczaka możemy przesmażyć wcześniej na łyżce oliwy, albo dodać od razu surowego do sosu. Kiedy kurczak będzie już gotowy dodajemy śmietanę i ser gorgonzola oraz doprawiamy do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem. Sosu powinno być dość sporo i powinien być gęsty, w razie czego zawsze możemy go trochę odparować. Podajemy posypane natką pietruszki i ewentualnie pestkami z dyni, ja zjadłam z makaronem, ale z ryżem lub ziemniakami będzie równie dobre.
Lubie takie dania, slinka cieknie