Słodkości

Kruchy placek z wiśniami i migdałową kruszonką

DSC_0662a

Składniki:
Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka

Kruszonka:

  • 6 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g lekko miękkiego masła

Nadzienie:

  • ok 0,5 g wydrylowanych wiśni
  • kilka łyżek cukru (ilość zależy od kwaśności wiśni i naszych upodobań – ja dałam ok 3-4 łyżki)
  • ok 10 suszonych daktyli (nie koniecznie, ale są one słodkie i wzbogacają smak)

Przygotowanie:

Wydrylowane wiśnie włożyć do miski i posypać cukrem, odstawić.

Ciasto: Na blat przesiać obie mąki, dodać cukier. Zrobić wgłębienie na środku dodać jajko. Następnie dodać zimne masło i całość posiekać nożem, tak żeby masło było bardzo rozdrobnione i połączyło się z resztą składników. Na koniec szybko zagnieść z ciasta kulkę (może się trochę rozsypywać), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 minut.

Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki należy zmieszać ze sobą i rozetrzeć w placach, tak aby powstała konsystencja kruszonki, przekładamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy na ok 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy ciasto, dokładnie i równomiernie wylepiamy nim dno (można je wcześniej rozwałkować, ale wg mnie kruche ciasto łatwiej jest po prostu wylepić). Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut, żeby lekko się podpiekł (dzięki temu pozostanie chrupiący i nie nasiąknie całościowo sokiem z wiśni). Po tym czasie na ciasto wykładamy wiśnie (powinny tworzyć jedną warstwę), dodajemy pokrojone drobno daktyle i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut, aż ciasto zacznie pachnieć i delikatnie się zezłoci na wierzchu (nie za dużo! żeby migdały się nie zrumieniły, gdyż będą gorzkie!). Idealne do kawy, albo na podwieczorek.

DSC_0667a DSC_0668a DSC_0658aa DSC_0671a DSC_0675a DSC_0678a

W wiśniowym sadzie 2013

You may also like...

10 Comments

  1. O! Robiłam podobny. 🙂
    Ten, który Ty prezentujesz, wygląda idealnie. :).

  2. Wygląda cudnie krucho 🙂 Dziękuję za zgłoszenie przepisu do wiśniowej akcji :).

  3. Wygląda cudnie krucho 🙂 Dziękuję za zgłoszenie przepisu do wiśniowej akcji 🙂

  4. Dziekuje za przepis, zrobilam wszystko jak podała Pani w przepisie, ale mam pewne spostrzezenia:
    – po włożeniu ciasta do piekarnika duzo masla sie wytopilo i az „bulgotalo” i wyciekało poza forme – czy to normalne?
    – podwoilam ilosc kruszonki – wg mnie wyszlo idealnie 🙂
    – nie mialam swiezych wisni ( w koncu srodek zimy) wiec uzylam takich ze sloika w soku i dodalam mniej cukru ale za to z cukrem waniliowym i takze super sie upieklo.
    Podsumowujac: przepis jest super Pani Sylwio, bede tu zagladac w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji 🙂
    pozdrawiam
    Ania

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Jeśli chodzi o masło to myślę, że to zależy od mąki. U mnie również masło lekko bulgotało, ale nie wylewało się z ciasta. Jeśli ciasto było zbyt tłuste można oczywiście zmniejszyć ilość masła i dodać np. łyżkę zimnej wody zamiast.
      Cieszę się że ciasto wyszło też z wiśniami ze słoika i miło mi, że podoba się Pani mój blog.
      Pozdrawiam serdecznie.

  5. monika says:

    Czy można jakoś zastąpić/ pominąć mąkę ziemniaczaną?

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Przyznam szczerze, że nie próbowałam. Ale myślę, że spokojnie możesz spróbować dać zamiast ziemniaczanej tylko mąkę pszenną, albo np. zastąpić mąką ryżową.

      1. monika says:

        Bardzo dziękuję 🙂 biorę się do roboty!

        1. Sylwia-Follow the Taste says:

          Trzymam kciuki! Powodzenia 🙂

  6. Ewelina says:

    Czy jedno jajko czy dwa? Dziekuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.