Chrupiące krewetki w delikatnym cieście sezamowym do tego chrupiące warzywa marynowane w orientalnym dresingu. Delikatne azjatyckie danie 🙂
Składniki (na ok 4 małe porcje):
Krewetki:
- 300 g obranych, dużych krewetek
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki wody gazowanej
- szczypta kurkumy w proszku
- 1-2 łyżki sezamu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- olej do smażenia (np. ryżowy, rzepakowy)
Sałatka:
- 1 czerwona papryka
- 1/2 świeżego ogórka
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryczka chilli
- ok 1 cm korzenia imbiru
- odrobina świeżej kolendry i natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć, albo dodać np. oliwę z oliwek)
- łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu do posypania
- odrobina posiekanego szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie:
Paprykę, ogórka oraz marchewkę pokroić w niezbyt grube słupki. Papryczkę chilli pokroić w kostkę, pietruszkę i kolendrę odrobinę posiekać. Wrzucić wszytko do miski. Przygotować marynatę: dokładnie zmieszać razem sos sojowy, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy i sok z limonki oraz na tarce zetrzeć do tego imbir. Warzywa zalać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę, żeby smaki się ze sobą połączyły (można co jakiś czas mieszać sałatkę, aby wszystkie warzywa były równomiernie w dressingu, który po jakimś czasie spłynie na dno).
W międzyczasie przygotować krewetki: zalać je 1 łyżeczką sosu sojowego i soku z limonki i odstawić. Przygotować ciasto: zmieszać wodę z mąką, doprawić pozostałą łyżeczką sosu sojowego. Ciasto dokładnie rozmieszać, powinno być ono dosyć rzadkie i spływać z łyżki, gdyż nie chcemy aby krewetki były pokryte grubą ilością ciasta a jedynie delikatnie nim oblepione. Na patelni rozgrzewamy olej. Bierzemy po kolei za ogonek krewetki maczamy w cieście (powinno ono tylko odrobinę przykleić się do krewetki) a następnie w obsypujemy sezamem i od razu kładziemy na gorącą patelnię. Surowe krewetki smażymy aż z szarych zrobią się różowe i aż panierką będzie odrobinę złocista, w przypadku już ugotowanych po prostu aż się odrobinę przyrumienią i ciasto nie będzie surowe. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.
Na talerzu układamy sałatkę i z boku krewetki. Warzywa posypujemy zrumienionym sezamem i wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Uwielbiam krewetki, muszę przetestować Twój pomysł 🙂