Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Krewetki w sezamie na chrupiącej azjatyckiej sałatce

Chrupiące krewetki w delikatnym cieście sezamowym do tego chrupiące warzywa marynowane w orientalnym dresingu. Delikatne azjatyckie danie 🙂

DSC_0467

Składniki (na ok 4 małe porcje):

Krewetki:

  • 300 g obranych, dużych krewetek
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki wody gazowanej
  • szczypta kurkumy w proszku
  • 1-2 łyżki sezamu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • olej do smażenia (np. ryżowy, rzepakowy)

Sałatka:

  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • ok 1 cm korzenia imbiru
  • odrobina świeżej kolendry i natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć, albo dodać np. oliwę z oliwek)
  • łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu do posypania
  • odrobina posiekanego szczypiorku do dekoracji

Przygotowanie:

Paprykę, ogórka oraz marchewkę pokroić w niezbyt grube słupki. Papryczkę chilli pokroić w kostkę, pietruszkę i kolendrę odrobinę posiekać. Wrzucić wszytko do miski. Przygotować marynatę: dokładnie zmieszać razem sos sojowy, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy i sok z limonki oraz na tarce zetrzeć do tego imbir. Warzywa zalać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę, żeby smaki się ze sobą połączyły (można co jakiś czas mieszać sałatkę, aby wszystkie warzywa były równomiernie w dressingu, który po jakimś czasie spłynie na dno).

W międzyczasie przygotować krewetki: zalać je 1 łyżeczką sosu sojowego i soku z limonki i odstawić. Przygotować ciasto: zmieszać wodę z mąką, doprawić pozostałą łyżeczką sosu sojowego. Ciasto dokładnie rozmieszać, powinno być ono dosyć rzadkie i spływać z łyżki, gdyż nie chcemy aby krewetki były pokryte grubą ilością ciasta a jedynie delikatnie nim oblepione. Na patelni rozgrzewamy olej. Bierzemy po kolei za ogonek krewetki maczamy w cieście (powinno ono tylko odrobinę przykleić się do krewetki) a następnie w obsypujemy sezamem i od razu kładziemy na gorącą patelnię. Surowe krewetki smażymy aż z szarych zrobią się różowe i aż panierką będzie odrobinę złocista, w przypadku już ugotowanych po prostu aż się odrobinę przyrumienią i ciasto nie będzie surowe. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.

Na talerzu układamy sałatkę i z boku krewetki. Warzywa posypujemy zrumienionym sezamem i wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.

DSC_0468DSC_0459DSC_0464

 

DSC_0463Kulinarne inspiracje i nagrody

 

 

 

You may also like...

1 Comment

  1. Uwielbiam krewetki, muszę przetestować Twój pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.