Dania główne Warzywa w roli głównej

Kotlety jajeczne z sosem kurkowym

DSC_1682aaaa

Składniki (na 4 – 5 sporych kotletów):

Kotlety

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 7 sporych jajek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka (można użyć wędzonej)
  • około 2 łyżek płatków owsianych do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Sos kurkowy

  • około 150 g oczyszczonych kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 młoda cebulka
  • 2 łyżki dobrego serka kanapkowego z ziołami
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku

Mizeria

  • 4 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kotlety: 6 jajek gotujemy na twardo: jajka wkładamy do garnka z wodą i gotujemy, kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalewamy zimną wodą i studzimy chwilę. Kiedy jajka nie są już gorące, obieramy je ze skorupek, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.

W międzyczasie przygotowujemy kaszę jaglaną: do garnuszka wsypujemy kaszę, zalewamy mlekiem i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (około 15 minut). Ugotowaną kasze dodajemy do rozgniecionych jajek i wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze ugniatamy widelcem.

Masę doprawiamy do smaku, dodajemy koperek i przyprawy.

Następnie, kiedy masa nie jest już bardzo gorąca dodajemy 1 surowe jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, masa powinna się już dobrze zlepić.

Ręcznie lepimy kotleciki, obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym (1-2 łyżki) przez kilka minut z każdej strony aż kotleciki ładnie się zrumienią.

Sos kurkowy: W międzyczasie przygotowujemy sos kurkowy. Na patelnię dajemy masło, następnie posiekaną drobno cebulkę oraz oczyszczone i pocięte na mniejsze części kurki. Wszystko smażymy kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy serek oraz pomidory pokrojone na połówki, mieszamy i smażymy jeszcze dosłownie 2 minuty. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (kurki solimy zawsze na koniec smażenia).

Mizeria: Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki. Dodajemy jogurt, posiekany koperek i doprawiamy do smaku.

DSC_1685aaaa

Inspiracja Kwestia Smaku.

You may also like...

1 Comment

  1. Świetna sprawa z tymi kotletami! Jeszcze takich nie próbowałam, a że kocham jajka to na pewno bardzo mi zasmakują :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.