Warzywa w roli głównej

Makaron z szynką parmeńską, fetą i cukinią

Doskonałe danie na obiad w ciepły letni dzień. Jest łatwe i szybkie do przygotowania, ale za to pełne smaków.

Składniki:

  • ok 200g szynki parmeńskiej (możemy też użyć inną suchą szynkę)
  • ok 150g sera feta – 1 opakowanie
  • ok 10 suszonych pomidorów (np. pół słoiczka)
  • 1 duża cukinia
  • słoiczek czarnych oliwek
  • opakowanie pomidorków koktajlowych (ok 15-20 sztuk)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • ulubiony makaron

Przygotowanie:

Na patelni dokładnie zrumienić szynkę – jeśli mamy odmianę bez tłuszczu można obsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek, jeśli szynka jest bardzie tłusta proponuję obsmażenie na suchej patelni. Zrumienioną szynkę należy odlożyć na talerz i dodać dopiero na końcu, żeby pozostała chrupiąca. Nasptęnie podsmażyć pokrojną w kostkę cukinię, kiedy będzie gotowa dodawać po koleji resztę składników: pokrojone suszone pomidory, pokrojone czarne oliwki, następnie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (dodajemy je tak późno, gdyż chcemy żeby pozostały świerze), zrumienioną wcześniej szynkę parmeńską, oraz na koniec pokrojo

ny ser feta. Doprawiamy odrobiną pieprzu, suszonego oregano i bazylii (można też dodać odrobinę soli do smaku, ale należy z nią uważać, gdyż zarówno szynka jak i ser feta jest słona). Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na patelni aż fetą się roztopi i wszystkie składniki będą gorące. Łączymy z ulubionym makaronem i gotowe.

You may also like...

1 Comment

  1. Andrzej says:

    brawo ,aż chce ślinka cieknie
    Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.