Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
Przyprawy:
- oliwa z oliwek około 2-3 łyżki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- po 2 łyżeczki suszonego oregano i suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- 1 łyżeczka mielonej papryki w proszku
- po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry oraz kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)
Dodatki: Tzatziki
- 1/2 ogórka
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (może być grecki ale nie musi)
- 1 ząbek czosnku
- garść koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w około 2 cm kostkę, cukinię kroimy w około 0.5 cm plasterki, czerwoną cebulę w ćwiartki i następnie rozdzielamy na warstwy, natomiast paprykę kroimy w cząstki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Chilli kroimy w kosteczkę.
Kurczaka i chilli wkładamy do jednego naczynia, dodajemy łyżkę oliwy, sól pieprz oraz: tymianek, koper włoski, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę oraz paprykę w proszku (zwykłą i wędzoną); dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę . Cukinię, paprykę oraz cebulę wkładamy do drugiego naczynia, dodajemy oliwę, sól, pieprz, oregano oraz bazylię, mieszamy i odstawiamy.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno po kawałku kurczaka, cukinii, papryki i cebuli aż do skończenia składników (mi wyszło 6 szaszłyków).
Szaszłyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Możemy je oczywiście też zrobić na grillu albo na patelni grillowej.
Tzatziki: Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na trochę aż odcieknie z niego woda, którą następnie odlewamy. Dodajemy jogurt, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja tu