Składniki (na 2 duże szklanki):
- 1 dojrzałe mango
- 1-1.5 szklanki maślanki*
- 2 łyżki jagód goji
- około 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 limonki (lub cytryny)
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
* Zamiast maślanki oczywiście można użyć mleka (wtedy zapewne potrzeba trochę mniej dla uzyskania odpowiedniej konsystencji) albo jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Do pojemnika blendera wrzucamy jagody goi i mielimy na proszek. Mango obieramy, następnie obkrawamy miąższ od pestki i dodajemy do blendera. Dorzucamy starty imbir, wlewamy sok z limonki oraz zalewamy maślanką – proponuję najpierw wlać 1 szklankę, a później dodać więcej dla uzyskania odpowiedniej konsystencji koktajlu (ja użyłam niecałe 1.5 szklanki). Wszystko miksujemy na gładki koktajl, dodajemy miód do smaku (jeśli mango jest słodkie powinna wystarczyć 1, max 2 łyżeczki), znowu blendujemy aby składniki się połączyły. Gotowy koktajl można jeszcze udekorować jagodami goi.
Uwagi: Polecam aby maślanka oraz mango było prosto z lodówki.
A to ciekawe. Robiłam kiedyś smoothie z jagodami Goji (chyba tam była jeszcze pomarańcza, jabłko, seler naciowy…) i własnie jest to super ich zastosowanie, bo jako same mi nie smakują, ale zmiksowane z innymi owocami mają smak całkiem w porządku. No a są prawdziwą skarbnicą dobroczynnych substancji dla organizmu: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/jagody-goji-owoce-pe%C5%82ne-zdrowia i to nawet na odchudzanie 🙂