Jak każdy wie kasza jest bardzo zdrowa 🙂 Dlatego też u mnie w kuchni występuje w różnych daniach! Tym razem zapraszam was na kaszę podaną z jarmużem, pieczarkami i szpinakiem z lekko orientalnymi smakami: sosem sojowym i sokiem z limonki. Zapewniam, że doskonale to się razem komponuje! 🙂
Składniki: na około 3-4 porcje:
- pół kubka kaszy jęczmiennej (można użyć innej ulubionej)
- około 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- jarmuż (około 200 g)
- świeży szpinak (około 100 g)
- pęczek szczypiorku
- około 6 łyżek sosu sojowego
- sok z jednej limonki lub cytryny
- pieprz lub płatki chilli
- łyżka oleju roślinnego
- sezam
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko podsmażamy lekko na patelni z olejem roślinnym (aż cebulką lekko się zeszkli). Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zmiękną (zajmie to około 10 minut). Po tym czasie wlewamy sos sojowy, sok z limonki, dodajemy płatki chilli, następnie jarmuż oraz szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy i jak liście lekko zwiędną dodajemy kaszę oraz posiekany szczypiorek z cebulką. Danie zostawiamy jeszcze na ogniu mieszając aż do czasu kiedy kasza wchłonie cały sos (kilka minut).
Wierzch posypujemy sezamem i zjadamy.
Uwagi:
Można użyć innej kaszy, ja akurat w sklepie znalazłam jęczmienną, ale równie dobrze będzie pasował np. pęczak.
Ja zjadłam kaszę z warzywami jako dodatek do steku (jak zrobić stek przeczytacie np tu). Oczywiście taką kaszę można traktować również jako danie samo w sobie.
świetne, pożywne i zdrowe danie 🙂
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Kipi kasza” na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody 🙂