Warzywa w roli głównej

Kanapki z awokado

Sezon na awokado w pełni. Owoc ten najczęściej jest stosowany do przyrządzenia guacamole, ale również w kuchni azjatyckiej np. do sushi czy też do sałatek. Ja proponuję go trochę nietypowo – do kanapek! Przedstawiam wam dwie propozycje na doskonałe kanapki z awokado.

DSC_0157

1.
Składniki:

  • ulubione pieczywo
  • awokado (ok 1/4 awokado na kanapkę)
  • serek śmietankowy do kanapek (ja użyłam Philadephia)
  • szczypiorek
  • ziarna sezamu (ok łyżeczka na kanapkę)

DSC_0164

Przygotowanie:

Na suchej patelni uprażyć sezam – powinien nabrać złocistego koloru. Pieczywo posmarować serkiem śmietankowym. Posiekać szczypiorek, dodać na serek. Awokado pokroić w kostkę: najlepiej przekroić je na pół, wbić nóż w pestkę, przekręcić i wyciągnąć, następnie pokroić w kostkę w skórce i na koniec oddzielić łyżką miąższ od skórki – dostaniemy wtedy gotowe kosteczki z awokado. Układamy je na kanapkę i posypujemy prażonym sezamem.

DSC_0167

2.
Składniki:

  • ulubione pieczywo
  • masło
  • awokado (ok 1/4 awokado na kanapkę)
  • ser mozzarella (ok 1/2 kulki na kanapkę)
  • orzeszki pinii (ok łyżeczka na kanapkę)

DSC_0169

Przygotowanie:

Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii na złotawy kolor. Pieczywo posmarować masłem, ułożyć na nim kawałki mozzarelli i kosteczki awokado i posypać orzeszkami.

DSC_0182

 

You may also like...

3 Comments

  1. Zaproś mnie na te kanapki! Awokado wydaje mi się takie bez smaku, ale mysle ze z tym sezamem, serem mozna nabrac super smaku 😀

  2. smaczny artystyczny nieład:D

  3. Andrzej says:

    to bardzo zdrowa kanapka . Jutro kupię awokado na kanapki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.