Składniki (na 3 porcje):
- dynia pokrojona w kostkę – około 400 g
- opakowanie jarmużu – 200 g
- 1/2 kubka czerwonej soczewicy
- przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka czarnuszki, sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- oliwa z oliwek – około 3 łyżki
- około 1-2 ząbki czosnku
- garść suszonej żurawiny
- garść posiekanych orzechów laskowych (pestki z dyni też będą pasować)
- 1/2 kostki białego sera (lub sera feta)
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu ale kilka minut krócej, żeby była al dente.
Dynię obieramy, kroimy w około 1.5 cm kostkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy dynię, jarmuż, soczewicę oraz suszoną żurawinę (można trochę drobniej pokroić). Dodajemy posiekany w kosteczkę czosnek. Następnie oprószamy warzywa solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Wszystko mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 30 minut (aż dynia będzie miękka).
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy warzywa posiekanymi lekko orzechami laskowymi oraz pokruszonym serem i jeszcze zapiekamy.
Pyszne, zdrowe i sycące! Idealne również na zimno do pojemnika! To danie jest idealne właśnie na jesień 🙂 Dynia będzie kremowa i miękka, jarmuż lekko chrupiący, do tego chrupiące orzechy, słodycz z żurawiny i pyszny biały ser! Ja dodałam na wierzch jeszcze kilka surowych listków jarmużu, dla smaku i kontrastu smakowego. Na koniec możecie jeszcze lekko skropić danie sokiem z cytryny.
Wygląda obłędnie 🙂
dziękuję! 🙂
widzę, że teraz jarmuż jest bardzo modny 🙂 nie jadłam, nie próbowałam ale chyba muszę bo naprawdę fajne przepisy są z jego udziałem 🙂 dzięki za inspirację i pozdrawiam :).
Owszem jest modny, ale do tego jest bardzo zdrowy! 🙂 I w sumie można wymyślić wiele nowych dań z jarmużem! 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam! 🙂