Przekąski Sałatki

Jajka faszerowane pieczarkami

DSC_0480aa

Składniki: 

  • 5 jajek
  • 6 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • do dekoracji: kiełki, szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki.

Pieczarki umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Cebulę i czosnek również posiekać jak najdrobniej. Na patelni roztopić masło i olej, dodać cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać czosnek, pieczarki i wszystko smażyć kilka minut aż grzyby będą miękkie i podsmażone. W międzyczasie skropić wszystko odrobiną soku z cytryny oraz dodać sól i pieprz do smaku. Ostudzić.

Z jajek delikatnie wyjąć żółtka, włożyć do miseczki. Dodać podsmażone pieczarki z cebulką i czosnkiem oraz łyżeczkę majonezu. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem aż powstanie jednolita, gładka masa. W razie potrzeby i jeśli lubimy można dołożyć więcej majonezu lub dać np. odrobinę jogurtu naturalnego (będzie mniej kalorycznie). Farsz doprawić do smaku i przy użyciu małej łyżeczki nadziewać jajka bardzo czubato 🙂 Udekorować np. kiełkami.

DSC_0474aa DSC_0479aa

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja VBezglutenowa WielkanocNiedocenione Jajko  

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.