Składniki:
- 5 jajek
- 6 pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz do smaku
- do dekoracji: kiełki, szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki.
Pieczarki umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Cebulę i czosnek również posiekać jak najdrobniej. Na patelni roztopić masło i olej, dodać cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać czosnek, pieczarki i wszystko smażyć kilka minut aż grzyby będą miękkie i podsmażone. W międzyczasie skropić wszystko odrobiną soku z cytryny oraz dodać sól i pieprz do smaku. Ostudzić.
Z jajek delikatnie wyjąć żółtka, włożyć do miseczki. Dodać podsmażone pieczarki z cebulką i czosnkiem oraz łyżeczkę majonezu. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem aż powstanie jednolita, gładka masa. W razie potrzeby i jeśli lubimy można dołożyć więcej majonezu lub dać np. odrobinę jogurtu naturalnego (będzie mniej kalorycznie). Farsz doprawić do smaku i przy użyciu małej łyżeczki nadziewać jajka bardzo czubato 🙂 Udekorować np. kiełkami.