W weekend organizowałam w domu imprezę, a dobra impreza nie może obyć się bez dobrego jedzenia! 🙂 I to nie muszą być tylko wykwintne i wymyślne dania, ale również coś prostego i szybkiego w przygotowaniu. Tym razem jako przekąskę zrobiłam koreczki. Żeby nie było nudno przygotowałam aż 4 rodzaje. Postawiłam na sprawdzone połączenia smaków. Oto moje propozycje:
1) koreczki Caprese
Składniki:
- pomidorki koktajlowe
- ser mozzarella
- pesto*
*może być gotowe, albo te domowe np. z tego przepisu, ew. możemy zastąpić je np. świeżym listkiem bazylii.
Przygotowanie:
pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, mozzarelle w kostkę. Nadziewamy na wykałaczkę pomidorek, mozzarelle smarujemy odrobiną pesto i również nadziewamy.
2) koreczki z gorgonzolą i gruszką
Składniki:
- ser gorgonzola
- dojrzała gruszka
Przygotowanie:
Ser i gruszkę kroimy w kostkę i nadziewamy na wykałaczki. To połączenie smaków jest naprawdę doskonałe. Lekko twarda gruszka oraz kremowy włoski ser, pyszne!
3) koreczki francuskie
Składniki:
- czerwone winogrona
- ser brie lub camember
Przygotowanie:
Winogrona przekrawamy na pół, ser kroimy w kostkę i składniki nadziewamy na wykałaczki. Winogrona i francuski ser to również znane połączenie, idealnie sprawdza się w koreczkach na jeden kęs, jako przegryzka np. do wina.
4) koreczki szynka + melon
Składniki:
- dojrzały melon (ulubiony, ja użyłam melona miodowego)
- opakowanie szynki parmeńskiej w plasterkach
Przygotowanie:
Melona kroimy na pół, łyżką wyjmujemy pestki, następnie kroimy na mniejsze części (najlepiej 1/8), odcinamy skórę i kroimy w kostkę. Szynkę parmeńską rwiemy na mniejsze kawałki i na wykałaczkę wbijamy kostki melona owinięte szynką. Jeśli kupimy więcej melona, jego cząstek można użyć do dekoracji, albo np. przekroić na pół, położyć na talerzu i wbić w jego skórkę koreczki. Ja swoje koreczki wbiłam w połówki pomarańczy.