Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Gulasz z dynią

Sezon na dynie w pełni! Postanowiłam więc kupić całą 4 kg dynie. Pierwszą propozycją na chłodne jesienne dni jest gulasz z wołowiny i dyni na ciemnym piwie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (na 4 bardzo głodne osoby):

  • 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w ok 3cm kostkę
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • ok 1 kg dyni pokrojonej w ok 3 cm kostkę
  • 3 marchewki
  • 1 puszka/butelka ciemnego piwa (0,5 l)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki masłą
  • 1 łyżka oliwy
  • ok 3-4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, wędzona papryka w proszku
  • Dodatki: kasza, pieczywo, natka pietruszki
Czas przygotowania ok 3 godziny.

Przygotowanie:

Gulasz to klasyczne danie jednogarnkowe, dlatego też najlepszy będzie duży garnek z grubym denkiem, żeby nic się nie przypalało.

Czosnek i cebulę drobno posiekać oraz zeszklić na maśle połączonym z oliwą. Kawałki mięsa doprawić solą i pieprzem oraz opruszyć mąką, a następnie dodać do cebuli i czosnku do garnka. Wołowinę należy szybko przesmażyć, aby zamknąć pory w mięsie zanim zaczniemy je gotować. Jednocześnie z masłą i mąski powstanie zasmażka, która nada gęstą konsystencje naszemu gulaszowi. Po przesmażeniu mięsa należy zalać wszystko piwem oraz pomidorami z puszki, dodać listek laurowy oraz około łyżeczki wędzonej papryki w proszku. Płyn powinien dokłądnie przykrywać mięso, jeśli jest go zbyt mało należy dodać wody. Wszystko zagotować i dodać pokrojoną w talarki (grubości ok 0,5 – 1 cm) marchewkę. Przykryć pokrywką oraz dusić na wolnym ogniu przez ok 2 godziny lub do czasu kiedy mięso będzie miękkie i będzie się delikatnie rozpadać. Dodać dynię, doprawić do smaku i gotować jeszcze 30 minut dopóki dynia nie będzie miękka, w tym czasie też jeśli sos jest za rzadki można zdjąć pokrywkę i odparować. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorący.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

2 Comments

  1. pięknie wygląda to danie, niby jesienne a słoneczne:) jutro się za to zabieram
    a ta kasza to bulgur może?

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Myślę że kasza będzie pasować 🙂
      Też zrobię wersję z kasza, bo brzmi dobrze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.