Sezon na dynie w pełni! Postanowiłam więc kupić całą 4 kg dynie. Pierwszą propozycją na chłodne jesienne dni jest gulasz z wołowiny i dyni na ciemnym piwie.
Składniki (na 4 bardzo głodne osoby):
- 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w ok 3cm kostkę
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- ok 1 kg dyni pokrojonej w ok 3 cm kostkę
- 3 marchewki
- 1 puszka/butelka ciemnego piwa (0,5 l)
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki masłą
- 1 łyżka oliwy
- ok 3-4 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, wędzona papryka w proszku
- Dodatki: kasza, pieczywo, natka pietruszki
Przygotowanie:
Gulasz to klasyczne danie jednogarnkowe, dlatego też najlepszy będzie duży garnek z grubym denkiem, żeby nic się nie przypalało.
Czosnek i cebulę drobno posiekać oraz zeszklić na maśle połączonym z oliwą. Kawałki mięsa doprawić solą i pieprzem oraz opruszyć mąką, a następnie dodać do cebuli i czosnku do garnka. Wołowinę należy szybko przesmażyć, aby zamknąć pory w mięsie zanim zaczniemy je gotować. Jednocześnie z masłą i mąski powstanie zasmażka, która nada gęstą konsystencje naszemu gulaszowi. Po przesmażeniu mięsa należy zalać wszystko piwem oraz pomidorami z puszki, dodać listek laurowy oraz około łyżeczki wędzonej papryki w proszku. Płyn powinien dokłądnie przykrywać mięso, jeśli jest go zbyt mało należy dodać wody. Wszystko zagotować i dodać pokrojoną w talarki (grubości ok 0,5 – 1 cm) marchewkę. Przykryć pokrywką oraz dusić na wolnym ogniu przez ok 2 godziny lub do czasu kiedy mięso będzie miękkie i będzie się delikatnie rozpadać. Dodać dynię, doprawić do smaku i gotować jeszcze 30 minut dopóki dynia nie będzie miękka, w tym czasie też jeśli sos jest za rzadki można zdjąć pokrywkę i odparować. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorący.
pięknie wygląda to danie, niby jesienne a słoneczne:) jutro się za to zabieram
a ta kasza to bulgur może?
Myślę że kasza będzie pasować 🙂
Też zrobię wersję z kasza, bo brzmi dobrze 🙂