Słodkości

Francuskie tosty z karmelizowanymi bananami

Słodkie weekendowe śniadanie rodem z Francji… Czemu nie? 🙂

Składniki (na 2 osoby):

  • 6 kromek miękkiego, białego pieczywa (ja użyłam brioszki)
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • dwa banany
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Karmel: Na patelnie wsypać cukier, dodać sok z pomarańczy i wszystko zagotować. Należy chwile posmażyć, aż powstanie gęsty sos. Dodać banany, dokładnie wymieszać, pozostawić na ogniu jeszcze chwile, aby banany dobrze się pogrzały i gotowe.

Tosty: Do miseczki wbić jajka, dodać mleko i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. 3 kromki chleba namaczać kolejno z obu stron w płynie jajecznym i od razu kłaść na rozgrzaną patelnie. Smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony, aż tosty się przyrumienią. Następnie rozgrzać na patelni kolejną łyżkę masła i usmażyć 3 kolejne tosty.

Na talerzach układać po 3 kromki oraz polać wszystko karmelem z bananami.

You may also like...

1 Comment

  1. Zjadłabym, ale z malinami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.