Co powiecie na gruszki w daniu na słono? Prawie każdy wie, że gruszka i ser pleśniowy to doskonałe połączenie, postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia jesiennej foccaci.
Składniki:
Ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 saszetka suszonych drożdży*
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Dodatki
- 1 spora gruszka (dość twarda, żeby nie rozpadła się podczas pieczenia)
- 2-3 gałązki świeżego tymianku (można dać suszony)
- około 100 g sera gorgonzola (lub innego ulubionego pleśniowego)
- odrobina oliwy z oliwek
Karmelizowana cebula
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cukru
- około 1 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina soli
*U mnie do kupienia są tylko takie drożdże, jeśli oczywiście ich nie mamy, może użyć świeżych w proporcjonalnej ilości.
Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wlewamy szklankę wody, dodajemy drożdże oraz miód, lekko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę mąki, oliwę z oliwek, ponownie lekko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, sól i wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto (ja swoje mieszałam po prostu dokładnie łyżką, gdyż ciasto jest dość mokre i będzie mocno przyklejało się do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Po tym czasie ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto dokładnie rozpłaszczamy rękami i robimy małe wgłębienia palcami, następnie polewamy po wierzchu odrobiną oliwy z oliwek i układamy listki tymianku. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Cebula: W tym czasie cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię wraz z łyżką oliwy i dokładnie szklimy (najlepiej pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, czas około 10 minut). Kiedy cebula zacznie się już rumienić dodajemy do niej cukier, miód oraz sól i smażymy jeszcze około 10 minut, aż zrobi się złoto brązowa.
Na ciasto układamy karmelizowaną cebulę, układamy obraną, pokrojoną w kawałki gruszkę oraz kawałki sera pleśniowego i skrapiamy znowu oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Jemy na ciepło lub na zimno 🙂
Inspiracja tu
Wygląda super, muszę to zrobić