Pomysłów na doradę ciąg dalszy. Tym razem danie odrobinę francuskie, ryba pieczona z warzywami z dodatkiem tymianku oraz białego wina podana z kus kusem.
- 2 filety z dorady
- 2 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 cebulka szalotka
- 5 gałązek świeżego tymianku (można użyć suszony, ale lepszy jest aromat świeżego)
- 1,5 szklanki białego wina (ok 200ml)
- ok 3 szklanki wody (0,5 l)
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- około szklanki kaszki kus kus (150 – 200 g)
- szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę, seler naciowy, oraz szalotkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić warzywa i podsmażyć, aż cebulka się zeszkli (ok 3 minuty), dolać wino, dorzucić tymianek. Zagotować i dusić pod przykryciem aż wino wyparuje. Dolać 1 szklankę wody i nadal dusić, doprawić solą i pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Warzywa dusimy aż do czasu aż będą prawie miękkie (w sumie ok 20 minut), na sam koniec cały płyn musi być odparowany. Na blaszce układamy filety z ryby, oprószamy solą i pieprzem i układamy na nich warzywa. Mniej więcej połowę całych warzyw (po około 3 łyżki na filet). Doradę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy kus kus. Pozostałe na patelni warzywa zalewamy resztą wody (ok 2 szklanki), zagotowujemy i chwile dusimy pod przykryciem nie odparowując już wody, aż będą już zupełnie miękkie (ok 5 minut),. W tym momencie dodajemy kus kus, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem przez ok 5 minut – kus kus wchłonie dokładnie cały pozostały płyn i przejdzie smakiem warzyw. Rybę wyjąć z piekarnika i od razu podawać razem z przygotowanym kus kusem.
jak dla mnie extra danie !!
Bardzo lubimy ryby, i często pojawiają się w naszych przepisach, bo w ogóle jesteśmy pewne, że na urodę nam dobrze robią 😀
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
wspaniałe danie . Uwielbiam ryby i warzywa
Andrzej