Składniki:
Bułki (na około 6 bułek)*
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 500 g mąki (użyłam pół na pół pszennej oraz pełnoziarnistej)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 80 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- na wierzch: 1 roztrzepane jajko, ziarenka sezamu lub czarnuszki
Burgery (na około 3 burgery)
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, po około 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku
Karmelizowana czerwona cebula
- 2 spore czerwone cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku
Dodatki
- majonez
- sałata
- pomidor pokrojony w plasterki
- ogórek pokrojony w plasterki
- 2 świeże figi pokrojone w plasterki
- ser pleśniowy (dałam gorgonzolę)
*możecie też użyć innych bułek, np. z tego przepisu, lub innego ulubionego.
Przygotowanie:
Bułki: W misce kruszymy drożdże dodajemy lekko podgrzane mleko (powinno mieć około 40-50 stopni, czyli powinno być lekko ciepłe), dodajemy cukier oraz 3-4 czubate łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 5 – 10 minut aż lekko się spieni i zgęstnieje. Po tym czasie do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli, jajka oraz dokładnie mieszamy (najpierw można łyżką, później ciasto powinno być już na tyle gęste, że można je zacząć wyrabiać ręcznie). Ciasto zagniatamy dokładnie, w razie czego dodajemy odrobinę mąki. Następnie dodajemy ciepłe i pokrojone masło i znowu zagniatamy aż masło dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny.
Po tym czasie formujemy bułeczki (z podanej ilości ciasta powinno wyjść około 10 sztuk), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem i/lub czarnuszką. Pieczemy około 20-25 minut, aż będą lekko złociste z wierzchu.
Karmelizowana cebula: Cebulę kroimy w piórka. Na patelni lub w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz miód, kiedy zacznie lekko skwierczeć dodajemy cebulę i smażymy kilka minut aż lekko się zeszkli. Po tym czasie dodajemy odrobinę soli, szczyptę tymianku oraz ocet balsamiczny, mieszamy przykrywamy i dusimy około 20-25 minut, aż cebula zupełnie zmięknie i lekko się skarmelizuje (sprawdzajcie i mieszajcie co jakiś czas żeby się nie przypaliła).
Mięso: Mięso mielone mieszamy z musztardą oraz przyprawami i oliwą, dokładnie wyrabiamy ręcznie aż będzie jednolite i formujemy burgery. Mięso smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
Składanie: Ciepłe jeszcze bułki możemy posmarować lekko majonezem, następnie kładziemy sałatę, plasterki pomidora, mięso, na gorące mięso ser pleśniowy i gorącą karmelizowaną cebulę, następnie pokrojone w plasterki figi, ogórka i zamykamy drugą połową bułki. Smacznego! 🙂
Supeeer! Kocham takie burgery.
Zapraszam do siebie. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Super połączenie smakow polecam sprawdzilam przepis