Słodkości

Deser z jagodami, jogurtem i białą czekoladą

Jagody to dla mnie symbol lata i po prostu je uwielbiam! Niestety poza Polską bardzo ciężko na nie trafić, dlatego kiedy tylko mi się to udało od razu kupiłam całą łubiankę 🙂

Tak oto powstał pomysł aby zrobić szybki, odświeżający deser z tymi owocami.

DSC_1875aaaa

Składniki (na 2 porcje):

  • jagody w praktycznie dowolnej ilości
  • jogurt grecki
  • 1/3 tabliczki białej czekolady
  • opcjonalnie trochę cukru pudru

Przygotowanie: 

Na około 30 minut lub nawet 60 minut wcześniej włóżcie jogurt do zamrażarki, będzie wtedy bardzo zimny i gęsty.

Czekoladę połamać na kawałeczki i roztopić w kąpieli wodnej – w małym garnuszku zagotować wodę, postawić na niej miskę z czekoladą, zestawić z ognia i mieszać dopóki czekolada się nie roztopi.

Jagody umyć i osuszyć. Również polecam jak będą z lodówki.

Na talerzu lub w pucharku ułożyć około 2 czubate łyżki jogurtu, dodać garść albo dwie jagód oraz polać roztopioną czekoladą. Opcjonalnie można jeszcze posypać lekko cukrem pudrem jeśli lubicie słodkie.

Uwagi:

Polecam jogurt potrzymać w zamrażarce koło godziny, ale też nie za długo, żeby nie zamarzł zupełnie. Do tego sos z białej czekolady dobrze jeśli będzie jeszcze ciepły wtedy nie zetnie się na zimnym jogurcie i pozostanie płynny.

DSC_1874aaaa DSC_1881aaaa


Letnie owoce 2

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.