Jagody to dla mnie symbol lata i po prostu je uwielbiam! Niestety poza Polską bardzo ciężko na nie trafić, dlatego kiedy tylko mi się to udało od razu kupiłam całą łubiankę 🙂
Tak oto powstał pomysł aby zrobić szybki, odświeżający deser z tymi owocami.
Składniki (na 2 porcje):
- jagody w praktycznie dowolnej ilości
- jogurt grecki
- 1/3 tabliczki białej czekolady
- opcjonalnie trochę cukru pudru
Przygotowanie:
Na około 30 minut lub nawet 60 minut wcześniej włóżcie jogurt do zamrażarki, będzie wtedy bardzo zimny i gęsty.
Czekoladę połamać na kawałeczki i roztopić w kąpieli wodnej – w małym garnuszku zagotować wodę, postawić na niej miskę z czekoladą, zestawić z ognia i mieszać dopóki czekolada się nie roztopi.
Jagody umyć i osuszyć. Również polecam jak będą z lodówki.
Na talerzu lub w pucharku ułożyć około 2 czubate łyżki jogurtu, dodać garść albo dwie jagód oraz polać roztopioną czekoladą. Opcjonalnie można jeszcze posypać lekko cukrem pudrem jeśli lubicie słodkie.
Uwagi:
Polecam jogurt potrzymać w zamrażarce koło godziny, ale też nie za długo, żeby nie zamarzł zupełnie. Do tego sos z białej czekolady dobrze jeśli będzie jeszcze ciepły wtedy nie zetnie się na zimnym jogurcie i pozostanie płynny.