Potraw z dynią ciąg dalszy. Tym razem radzę wypróbować przepis na curry z dynią i kurczakiem. Bardzo aromatyczne dzięki dodaniu imbiru, mleczka kokosowego oraz pomidorów.
Składniki (na 2 osoby):
- 0,5 kg piersi z kurczaka (jedna podwójna pierś)
- 300 ml mleczka kokosowego
- 0,5 kg dyni pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili (możemy dodać więcej jeśli lubimy ostre)
- ok 2 cm świeżego imbiru
- puszka pomidorów
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka oliwy
Czosnek, imbir i papryczkę chili dokładnie posiekać, piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wszystko przełożyć do miseczki. Doprawić połową przypraw oraz odrobiną oliwy. Kurczaka odstawić na ok 10-15 minut żeby się zamarynował.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy i przełożyć kurczaka, szybko obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę dynie. Wszystko zalać mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki oraz dodać resztę przypraw.
Wszystkie składniki należy dusić ok 15 minut aż dynia zmięknie.
Jako dodatek do dania polecam hinduskie placki chapati. W Polsce można dostać w niektórych delikatesach lub sklepach z orientalną żywnością. Kupuję się je mrożone i przygotowuje podgrzewając z obu stron na suchej patelni, aż do czasu kiedy będą ciepłe i lekko się zrumienią.
Można oczywiście podawać curry tradycyjnie z ryżem.