Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Curry z kurczakiem i dynią

Potraw z dynią ciąg dalszy. Tym razem radzę wypróbować przepis na curry z dynią i kurczakiem. Bardzo aromatyczne dzięki dodaniu imbiru, mleczka kokosowego oraz pomidorów.

Składniki (na 2 osoby):

  • 0,5 kg piersi z kurczaka (jedna podwójna pierś)
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 0,5 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili (możemy dodać więcej jeśli lubimy ostre)
  • ok 2 cm świeżego imbiru
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie (czas ok 45 minut):

Czosnek, imbir i papryczkę chili dokładnie posiekać, piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wszystko przełożyć do miseczki. Doprawić połową przypraw oraz odrobiną oliwy. Kurczaka odstawić na ok 10-15 minut żeby się zamarynował.

Na patelni rozgrzać resztę oliwy i przełożyć kurczaka, szybko obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę dynie. Wszystko zalać mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki oraz dodać resztę przypraw.

Wszystkie składniki należy dusić ok 15 minut aż dynia zmięknie.

Jako dodatek do dania polecam hinduskie placki chapati. W Polsce można dostać w niektórych delikatesach lub sklepach z orientalną żywnością. Kupuję się je mrożone i przygotowuje podgrzewając z obu stron na suchej patelni, aż do czasu kiedy będą ciepłe i lekko się zrumienią.
Można oczywiście podawać curry tradycyjnie z ryżem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 



 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.