Makaronu dawno już nie było. Proponuję wam więc pyszny i prosty makaron. Klasyczna carbonara z dodatkiem cukinii 🙂
Składniki (na ok 2-3 porcje):
- 1 cukinia
- ok 150 g pokrojonego w kostkę boczku
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- suszone oregano i suszona bazylia do smaku
- ok 200g ulubionego makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego penne)
- ew. starty parmezan do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
Na patelnie wrzucamy boczek, smażymy aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy posiekany czosnek i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Wszystko smażymy kilka minut, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Sos prawdopodobnie będzie dość gęsty, więc proponuję dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Kiedy makaron jest już ugotowany, odcedzony i nadal gorący, wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy sos, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Serwujemy póki gorące posypane serem.
wyglada apetycznie, mam cukinie i tak zrobie
Super makaron 🙂
Rewelacja . Mamy jeszcze dwie cukinie i z jednej zrobimy zupę z kaszką a z drugiej cukiniową carbonare bo wygląda apetycznie na zdjęciach.
Fajny pomysł, wykorzystam z pewnością przy pierwszej okazji, tym bardziej, że też ostatnio mało u mnie makaronów