Dania główne Dania mięsne

Cordon bleu

Czyli tradycyjny kotlet Szwajcarski. 🙂 Aż wstyd, że do tej pory nie było u mnie na blogu tego przepisu…
Otóż, to kotlet nadziewany serem i szynką, panierowany oraz smażony. Ja użyłam piersi z kurczaka, natomiast można użyć też schabu albo sznycli cielęcych.

DSC_0986aa

Składniki (na 1 kotlet):

  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 1 duży plaster szynki
  • sporo żółtego, wyrazistego sera (ja użyłam Gruyere)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej roślinny do smażenia

Dodatki:

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, następnie położyć na desce, przykryć folią i roztłuc na cienki, duży kotlet. Mięso oprószyć lekko solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Na mięsie ułożyć kawałek szynki, następnie pokrojony w słupki ser i dokładnie i szczelnie zawinąć (można brzegi spiąć wykałaczkami). Kotlet oprószyć lekko mąką, następnie panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na sporej ilości rozgrzanego tłuszczu, dokładnie po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste (kotlety są dość grube, więc należy je smażyć dość długo). Gotowe kotlety wykładamy na ręcznik papiery i lekko odsączamy z tłuszczu, serwujemy np. z młodymi ziemniakami i kapustą.

DSC_0979aa paaa DSC_0987aa

You may also like...

1 Comment

  1. Nie wiedziałam, że to danie pochodzi ze Szwajcarii! Bardzo lubię taki kotlet.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.