Słodkości

Ciasto marchewkowe z kremem limonkowym

Okazja na upieczenie ciasta była podwójna: jedna moja koleżanka miała urodziny, a kolejna kończyła swoją wymianę i wracała do Polski. Więc trzeba było to uczcić 🙂 Takie ciasto jest doskonałe, wyszło go na prawdę dużo i każdy z gości dostał kawałek.
W dodatku ciasto marchewkowe ma swój tradycyjny słodki smak, ja dodałam do niego cynamonu oraz imbiru, którego delikatna nuta świetnie połączyła się z kremem limonkowym dając lekko orientalny aromat ciasta.

DSC_1062aa

Składniki:
Ciasto

  • 6 małych lub 5 dużych jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 3 limonki
  • cukier puder do smaku
  • duża garść pistacji (albo innych ulubionych orzechów)

Przygotowanie:

Ciasto: Jajka wbić do sporej miski, dodać cukier i cukier waniliowy oraz zmiksować na puszystą masę (około 5-10 minut, masa powinna zmienić kolor na jaśniejszy i być puszysta). Następnie nadal ubijając na wolnych obrotach dodajemy wolną strużką olej. Do ciasta przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszać (najlepiej drewnianą łopatką), już nie miksować. Po kolei dodawać resztę składników: marchewkę, cynamon oraz imbir i dokładnie, ale delikatnie mieszać. Ciasto wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i piec około 40-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić.

Krem: Mascarpone przełożyć do miski. Limonki sparzyć i dodać do serka otartą drobno skórkę i sok. Następnie dodać cukier puder wedle uznania – masa nie powinna być za słodka, ja preferuję lekko kwaśną, ale jak kto woli, kilka łyżek cukru na pewno będzie potrzeba.

Składanie: Ostudzone ciasto przekroić na dwie części, w środek dać połowę masy mascarpone i przykryć drugą połówką. Na wierzchu rozsmarować drugą część masy i wszystko posypać pokruszonymi orzechami.

DSC_1065aaa photo 1 photo 3

You may also like...

1 Comment

  1. Dorota says:

    muszę zrobić bo nigdy tego typu ciasta nie robiłam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.