Słodkości

Ciasto czekoladowa chmura z kremem i owocami

Hit z chyba ulubionej Polskiej strony z przepisami – z Kwestii Smaku. Postanowiłam więc wypróbować go i w swojej kuchni! Genialne ciasto czekoladowe bez mąki, jest gęste i bardzo aromatyczne do tego lekki i puszysty krem z mascarpone i śmietany z odrobioną wanilii no i na wierzch pyszne sezonowe owoce – u mnie moje ulubione owoce jagodowe z końcówki lata.

Zapraszam was więc do mojej interpretacji tego przepisu. Oryginał znajdziecie tu.

Składniki:

  • 300 g czekolady (użyłam 200 g gorzkiej 70% i jednej mlecznej, można użyć też w całości gorzkiej lub deserowej)
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
  • 6 jajek
  • szczypta soli
    Krem
  • 200 g śmietany kremówki min 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru (około 4-5)
  • odrobina ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
    Dekoracja
  • sezonowe owoce: u mnie maliny, porzeczki oraz jeżyny
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: Do garnuszka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone w kostkę masło oraz olej. Wszystko podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając cały czas aż do całkowitego roztopienia i połączenia się składników. Odstawić na chwilę żeby lekko przestygło.

Do dużej miski wbić dwa jajka, dodać żółtka z pozostałych 4 jaj oraz szczyptę soli. Wszystko lekko zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie wolną stróżką wlewać masę czekoladowa cały czas lekko miksując.

W drugiej misce ubić białka jaj na sztywną masę, następnie cały czas obijając dodawać po łyżce cukier. Piana powinna wyjść gładka i błyszcząca.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Ubite białka dodać w około 3 partiach do masy czekoladowej, za każdym razem delikatnie wymieszać (najlepiej szpatułką do ciasta) do połączenia się składników.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem i/lub wysmarowanej masłem formy tortowej. Włożyć do piekarnika i piec 35 minut. Wyjąć, odstawić na kratkę i całkowicie ostudzić.

Krem: Mascarpone i śmietanka powinny być zimne, prosto z lodówki. Do miski włożyć składniki kremu: śmietankę, mascarpone, cukier oraz wanilię i ubić na sztywna piane. Uwaga nie ubijać za długo gdyż śmietanę można przebić.

Składanie: Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, udekorować owocami, miętą i ew. cukrem pudrem. Ciasto z kremem przechowywać w lodówce.

ENGLISH VERSION

Chocolate cloud cake with cream and fresh fruits

Original recipe here: click.

Ingredients:

  • 300 g chocolate (I used 200 g of 70% dark and 100 g of dark-milk, you can use only dark)
  • 125 g of butter
  • 125 g of sugar
  • 2 tbs of oil (I used coconut)
  • 6 eggs
  • pinch of salt
    Cream
  • 200 g heavy cream (min 30%)
  • 250 g mascarpone
  • 4-5 tbs of powdered sugar
  • a bit of vanilla extract or vanilla sugar
    Decoration
  • seasonal fruits: I used raspberries, cranberries and blackberries
  • fresh mint

Preparation:

Chocolate cake: Put into small pot chocolate broke into cubes, butter cur into cubes and oil. Heat on the low heat, constantly steering only until the ingredients are melted and connected. Set aside to cool.

Into a big bowl put two eggs and egg yolks from the remaining four eggs (leave the whites). Add pinch of salt and mix everything slightly (can be done with a mixer). Then slowly with small stream add chocolate mixture, mixing all the time.

In the second bowl beat the egg whites until stiff, then gradually add sugar, spoon by spoon, mixing all the time. Egg foam should be stiff, smooth and shiny.

Heat up the oven to 175 degrees C.

Add egg whites foam into the chocolate mixture in 3 parts. Each time mix it very gently with the spatula until the mass is uniform.

Put the cake mixture into the round cake form earlier greased with butter and/or covered with baking paper. Put into the oven and bake 35 minutes. Then remove and let cool completely.

Cream: Mascarpone and cream should be very cold, directly from the fridge. Put them into the bowl, add sugar and vanilla and whisk until the foam is stiff. Do not whisk to long and it can be over-beaten.

Assembly: Put the cream on the chocolate cake, add fruits on top and optionally mint leaves or powdered sugar. When assembled, keep in the fridge.

You may also like...

4 Comments

  1. Wygląda tak pięknie, aż szkoda zjeść…

    1. Smakuje jeszcze lepiej 🙂

  2. Ciasto wygląda fantastycznie, od razu chce się spróbować 🙂

    1. Bardzo dziękuję 🙂 Zapewniam, że jest też pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.