Na prawdę wspaniałe danie! Dobre na kolację albo na przystawkę! Polecam! 🙂
Składniki (na 2 porcje):
Buraczki
- około 4 upieczonych buraczków
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól, pieprz do smaku
Hummus
- 1 kubek ugotowanej ciecierzycy*
- 1.5 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- około 3-4 łyżki przegotowanej wody
Carpaccio
- lekko podprażony na suchej patelni sezam (około 1-2 łyżeczki)
- sałata lub rukola
- pestki z 1 granatu
*najlepiej zrobić go z ciecierzycy namoczonej przez noc i świeżo ugotowanej. Jednak cieciorka z puszki też się nada.
Przygotowanie:
Buraczki: Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1-1.5 godziny aż będą miękkie (czas zależy od wielkości buraczków). Polecam od razu upiec więcej i zrobić kilka dań z użyciem tych warzyw – przepisy tu. Ostudzone buraczki obieramy i kroimy w plasterki (może być na mandolinie), następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami (sól, pieprz, olej, ocet, miód) i odstawiamy żeby się zamarynowały.
Hummus: Do cieciorki dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy na gładką masę. Hummus powinien być kremowy, więc trzeba do niego dodać trochę wody aby miał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku.
Carpaccio: Na talerzu układamy buraczki, następnie kładziemy na wierzchu hummus. Dodajemy jeszcze rukolę lub sałatę i wszystko posypujemy pestkami z granatu i uprażonymi ziarenkami sezamu.
Inspiracja tu.
Jestem psychofanką carpaccio z buraków! 😉 Mogłabym jeść codziennie! :).
Uwielbiam takie smaki! Zdjęcia piękne, przepisy proste, ale niesamowite 🙂 zapraszam częściej do mnie 😉 http://rodemzkuchni.blogspot.com/
Dziękuję! Będę odwiedzać! 🙂
Uwielbiam hummus, ten Twój wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂