Dania główne Warzywa w roli głównej

Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Pyszne i bardzo zdrowe burgery! Uwielbiam buraczki i kaszę jaglaną, a połączenie tych dwóch rzeczy jest na prawdę bardzo dobre. Moje burgery zrobiłam lekko na włoską nutę dodając do nich parmezan oraz sporą ilość natki pietruszki.

DSC_0704aa

Składniki (na 6-7 burgerów):

  • 3 średnie buraczki
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (odmierzonej przed ugotowaniem)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duży (dałam baardzo duży) ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie, można dać np. trochę chilli w proszku)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki bułki tartej (użyłam domowo robionej)
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • spora garść natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, po około łyżeczce suszonej bazylii i oregano

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę siekamy w drobną kostkę i lekko szklimy na patelni na łyżce oliwy z oliwek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chili i smażymy jeszcze około 2-3 minut aż wszystkie aromaty się połączą.

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.

W tym momencie proponuję założyć jednorazowe rękawiczki, gdyż buraczki na prawdę mocno brudzą ręce. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub grubych oczkach do dużej miski. Dodajemy do nich kaszę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy i dodajemy parmezan. Następnie całą masę należy wyrabiać ręcznie dodając bułkę tartą i kilka łyżek oliwy (około 2-3). Masa powinna być jednolita, dość zwarta i burgery które uformujemy nie powinny się rozpadać. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej bułki tartej i/lub oliwy aby wszystko „się skleiło”. Następnie formujemy dość płaskie burgery, układamy na blaszce i pieczemy 25 minut (na ostatnie 5 minut można włączyć piekarnik na 200 stopni żeby burgery zrobiły się chrupiące z zewnątrz).

Burgery smakują doskonale same, ale można z nich również zrobić z nich „tradycyjne” burgery, czyli dodać bułkę, sałatę, pomidora, ogóreczki itp. Ja zjadłam je jednak same z odrobiną sosu na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu i musztardy (składniki zmieszane w proporcjach „do smaku”).

DSC_0667aa DSC_0707aa

You may also like...

1 Comment

  1. te burgery to coś dla mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.