Doskonałe na obiad albo kolację. Delikatne burgery z łososia i ryżu. Jako dodatek proponuję sos jogurtowy.
Składniki (na 8 burgerów):
Burgery
- 300 g łososia
- ok 200 g ugotowanego (troszkę dłużej niż potrzeba) ryżu (ja użyłam mieszanki ryżu zwykłego razem z dziki ryżem, ale może być dowolny)
- 1 jajko
- ok 2 łyżek śmietany
- świeże zioła: u mnie szczypiorek, ale np. koperek albo natka pietruszki też będzie dobra
- starta skórka z 1/2 małej cytryny (wcześniej sparzonej)
- olej roślinny (do smażenia i formowania burgerów)
- sól, świeżo mielony pieprz
Sos jogurtowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- posiekany szczypiorek
- odrobina soku z cytryny (ok 1 łyżeczki)
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Burgery: Łososia kroimy na małe kawałeczki, dokładnie łączymy z ostudzonym ryżem, dodajemy jajko, śmietanę, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy.Następnie ręcznie (najlepiej ręce przed formowaniem burgerów lekko posmarować olejem lub oliwą z oliwek) formujemy burgery. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy burgery po kilka minut z każdej strony, aż zrumienią się na złoty kolor. Uwaga burgery są bardzo delikatne, więc należy przewracać je ostrożnie, żeby się nie rozpadły.
Sos jogurtowy: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku. Sos najlepiej przygotować trochę wcześniej, żeby smaki się dobrze połączyły.
Super pomysł dla mojego maluszka! ,)
Fajne danie . Lubię sos jogurtowy i proszę więcej sosu .
Andrzej
zdrowe, fajne danie