Dania główne Ryby i owoce morza

Burgery łososiowo-ryżowe

Doskonałe na obiad albo kolację. Delikatne burgery z łososia i ryżu. Jako dodatek proponuję sos jogurtowy.

DSC_0030aa

Składniki (na 8 burgerów):
Burgery

  • 300 g łososia
  • ok 200 g ugotowanego (troszkę dłużej niż potrzeba) ryżu (ja użyłam mieszanki ryżu zwykłego razem z dziki ryżem, ale może być dowolny)
  • 1 jajko
  • ok 2 łyżek śmietany
  • świeże zioła: u mnie szczypiorek, ale np. koperek albo natka pietruszki też będzie dobra
  • starta skórka z 1/2 małej cytryny (wcześniej sparzonej)
  • olej roślinny (do smażenia i formowania burgerów)
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sos jogurtowy

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • posiekany szczypiorek
  • odrobina soku z cytryny (ok 1 łyżeczki)
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Burgery: Łososia kroimy na małe kawałeczki, dokładnie łączymy z ostudzonym ryżem, dodajemy jajko, śmietanę, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy.Następnie ręcznie (najlepiej ręce przed formowaniem burgerów lekko posmarować olejem lub oliwą z oliwek) formujemy burgery. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy burgery po kilka minut z każdej strony, aż zrumienią się na złoty kolor. Uwaga burgery są bardzo delikatne, więc należy przewracać je ostrożnie, żeby się nie rozpadły.

Sos jogurtowy: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku. Sos najlepiej przygotować trochę wcześniej, żeby smaki się dobrze połączyły.

DSC_0029aa DSC_0038aa DSC_0033aa

You may also like...

3 Comments

  1. Super pomysł dla mojego maluszka! ,)

  2. Andrzej says:

    Fajne danie . Lubię sos jogurtowy i proszę więcej sosu .
    Andrzej

  3. Dorota says:

    zdrowe, fajne danie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.