Do romantycznej kolacji musi być romantyczny deser…. Beza z kremem waniliowym i owocami idealni się nadaje.
Składniki:
Beza:
- białka jajek z 5 jaj
- 250 g drobnego, białego cukru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki do ubijania (36%) bardzo zimnej, długo schładzanej
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
Owoce*:
- garść świeżych malin
- garść borówek amerykańskich
- 1 kiwi
* Można użyć praktycznie dowolnych, ulubionych owoców sezonowych, doskonale będą pasowały truskawki albo np. porzeczki.
Przygotowanie:
Beza:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni (bez termoobiegu).
W dużej misce ubić dokładnie białka. Następnie dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i nadal dokładnie ubijać. Za każdym razem cukier musi być dokładnie wmieszany w białka. Masa powinna być bardzo dokładnie ubita, nie można jej przebić, więc należy ją ubijać dość długo. Kiedy już wmieszamy cały cukier dodajemy ocet i mąkę i jeszcze ubijamy ok 2 minut, aż masa będzie zupełnie jednolita, sztywna i błyszcząca.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej przygotować dwie blaszki, albo jedną dużą). Na papier wykładamy połowę białkowo-cukrowej masy i delikatnie rozprowadzamy (możemy rozprowadzić w okrąg lub w jakiś prosty kształt np. serduszko, na papierze można wcześniej narysować kształt jaki chcemy, żeby później łatwiej było wyłożyć masę). Grubość wyłożonej masy powinna być ok 2 cm, więc nie należy jej za bardzo rozprowadzać ani wygładzać z wierzchu. To samo robimy z drugą częścią masy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 120 stopniach, następnie skręcamy piekarnik do 100 stopni i „suszymy” bezę ok 3 godzin. Następnie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezie ostygnąć w środku piekarnika.
Krem:
Do miski wkładamy serek mascarpone. Laskę wanilii przecinamy na pół i przejeżdżamy po niej tępą częścią noża usuwając dokładnie wszystkie nasionka. Dodajemy je do serka. Wszystko ubijamy przez ok 1-2 minuty, aż będzie puszyste. Dolewamy śmietankę i dosypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie dosyć gęsta i jednolita. Uwaga! Masę można przebić, więc od razu kiedy śmietana będzie ubita i połączona z serkiem przestajemy miksować.
Składanie:
Obieramy i kroimy kiwi w plasterki. Myjemy i przygotowujemy inne owoce.
Bezę wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blaszki (jest bardzo krucha, ale jeśli się ułamie, nie należy się przejmować – w końcu jest krem, który może ją skleić ;)). Wykładamy na talerz (paterę). Rozsmarowujemy na niej 1/2 kremu i przykrywamy drugą bezą. Na wierzchu kładziemy pozostały krem oraz układamy owoce. Gotowa do jedzenia natychmiast. Jest naprawdę pyszna.
Wyglada pysznie! Mam zamiar zrobic takie cudo na swieta:-)
pyszności:) uwielbiam takie bezy:)
no pycha
Andrzej
Zdecydowanie beza jest cudownym deserem 🙂
Ja mam znowu pięć białek w lodówce i zastanawiam się, czy jakaś inna opcja poza bezą jest w ogóle możliwa… 😉
Matko jak pysznie wyglada! Powiedz czy bylo bardzo slodkie?
Właśnie nie! 🙂 Dodałam niewiele cukru na kremu i owoce (szczególnie kiwi) są lekko kwaśne, więc końcowy efekt jest naprawdę idealny i wcale nie za słodki, gdyż sama też nie przepadam za przesłodzonymi deserami 🙂
A ja mam taki mały patencik podczasz robienia bez, dla efektu do masy bezowej można dodać syropu owocowego np. malinowego albo truskawowego i wtedy beza robi się taka ładna różowiutka.