Składniki:
- 2 spore bakłażany
- oliwa z oliwek
- sól
Nadzienie
- 400 g mięsa mielonego (u mnie chuda wołowina)
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej, albo pomidorów z puszki
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
Przyprawy:
- słodka papryka (do smaku, u mnie około 2-3 łyżeczki)
- ostra papryka (u mnie płatki chilli, około 3 łyżeczki)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- suszone oregano
- sól, pieprz
Beszamel
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- około 1-1.5 szklanki mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
- odrobina startego sera
Przygotowanie:
Zaczynamy od bakłażana: Piekarnik na 180 stopni. Bakłażana myjemy, wycieramy, przekrajamy na pół, następnie kroimy delikatnie miąższ w kostkę (ale nie do końca, ale tak żeby nie uszkodzić skórki). Bakłażana skrapiamy dokładnie oliwą z oliwek, oprószamy solą, wkładamy do naczynia żaroodpornego skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut, aż bakłażan zmięknie.
Farsz: W międzyczasie: Kaszę gotujemy, tak żeby była lekko twardawa. Oliwa na patelnie, rozgrzewamy. Cebula w kostkę i smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy: kumin, kolendrę, cynamon, papryki ostrą i słodką oraz oregano. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć dodajemy mięso oraz odrobinę soli. Smażymy, aż mięso lekko się podsmaży. Następnie zalewamy wszystko sosem pomidorowym i dusimy przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy kaszę i w razie czego jeszcze doprawiamy do smaku. Sos powinien być dość gęsty.
Beszamel: W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i mieszamy cały czas (najlepiej trzepaczką). Beszamel powinien być średnio gęsty, na koniec dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku.
Kiedy bakłażany się upieką, wyjmujemy je z piekarnika i delikatnie wyjmujemy miąższ łyżka, tak żeby została skórka z odrobiną miąższu. Wyciągnięty miąższ siekamy i dodajemy do sosu mięsnego. Następnie powstałym farszem nadziewamy skórki bakłażanów (czubato) 🙂 Wszystko polewamy beszamelem i posypujemy odrobiną sera. Pieczemy w piekarniku, 180 stopni około 25-30 minut.