Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą

DSC_0748aa

Składniki:

  • 2 spore bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • sól

Nadzienie

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie chuda wołowina)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej, albo pomidorów z puszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej

Przyprawy:

  • słodka papryka (do smaku, u mnie około 2-3 łyżeczki)
  • ostra papryka (u mnie płatki chilli, około 3 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • suszone oregano
  • sól, pieprz

Beszamel

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • około 1-1.5 szklanki mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • odrobina startego sera

Przygotowanie:

Zaczynamy od bakłażana: Piekarnik na 180 stopni. Bakłażana myjemy, wycieramy, przekrajamy na pół, następnie kroimy delikatnie miąższ w kostkę (ale nie do końca, ale tak żeby nie uszkodzić skórki). Bakłażana skrapiamy dokładnie oliwą z oliwek, oprószamy solą, wkładamy do naczynia żaroodpornego skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut, aż bakłażan zmięknie.

Farsz: W międzyczasie: Kaszę gotujemy, tak żeby była lekko twardawa. Oliwa na patelnie, rozgrzewamy. Cebula w kostkę i smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy: kumin, kolendrę, cynamon, papryki ostrą i słodką oraz oregano. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć dodajemy mięso oraz odrobinę soli. Smażymy, aż mięso lekko się podsmaży. Następnie zalewamy wszystko sosem pomidorowym i dusimy przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy kaszę i w razie czego jeszcze doprawiamy do smaku. Sos powinien być dość gęsty.

Beszamel: W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i mieszamy cały czas (najlepiej trzepaczką). Beszamel powinien być średnio gęsty, na koniec dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku.

Kiedy bakłażany się upieką, wyjmujemy je z piekarnika i delikatnie wyjmujemy miąższ łyżka, tak żeby została skórka z odrobiną miąższu. Wyciągnięty miąższ siekamy i dodajemy do sosu mięsnego. Następnie powstałym farszem nadziewamy skórki bakłażanów (czubato) 🙂 Wszystko polewamy beszamelem i posypujemy odrobiną sera. Pieczemy w piekarniku, 180 stopni około 25-30 minut.DSC_0745aa DSC_0747aaDSC_0755aa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.