Składniki (na 2 porcje):
- około 300 g łososia
- 1 spora marchewka
- 1/2 ogórka
- 2 garście mieszanki sałat
- 2 garstki orzeszków nerkowca lub ziemnych
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 dojrzałego mango
- świeża bazylia lub kolendra
Marynata i sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1.5 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 posiekanej drobno papryczki chilli
- sok z 1 cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, spróbujmy czy smak jest zbalansowany. Połową marynaty zalewamy łososia, druga połowa to sos. Łososia marynujemy przez około 1-2 godziny. Następnie wyjmujemy z lodówki około 30 minut przed smażeniem. Łososia możemy przygotować na patelni grillowej (grillujemy około 15 minut, z obu stron) możemy też go upiec w piekarniku (około 25 minut, 160 stopni). Ważne tylko żeby go nie wysuszyć i żeby nadal był delikatny.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mango obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Nerkowce prażymy na rozgrzanej patelni, przez kilka minut, aż lekko się zrumienią.
W misce układamy wszystkie warzywa, sałatę, orzechy i mango. Następnie kładziemy łososia i polewamy wszystko sosem. Na wierzch kładziemy posiekaną w plasterki papryczkę oraz zioła.
Proste, zdrowe i pyszne!