Kuskus – szybki i prosty w przygotowaniu a do tego smaczny. Moje danie to propozycja kuskusu, który nada się idealnie na ciepły obiad, ale również na zimno na kolację lub do pracy.
Składniki (na 2 porcje):
- 3/4 szklanki kuskusu
- 1,5 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody lub bulionu
- ok 1 szklanki ugotowanej cieciorki*
- 1 papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść suszonych moreli
- ok 1,5 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- ok 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
- ok 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz, przyprawa ras el hannout (ok 1 łyżeczka)**
*Jeśli używamy suchej cieciorki najlepiej namoczyć ją na noc, a później ugotować do miękkości. Cieciorka z puszki też się nada
** jest to mieszanka przypraw marokańskich w mojej znajduje się: zmielony imbir, cynamon, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa, czosnek, goździki. Myślę, że jest do kupienia w większości dużych sklepów albo przez internet. Myślę, że można ją też zastąpić np. odrobiną mielonej kolendry, kuminu i cynamonu.
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy wrzącą wodą lub bulionem, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę paprykę i wszystko razem smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli a papryka lekko zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele oraz ciecierzyce. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą ras el hannout oraz tahini. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy je do miski z kuskusem i dokładnie mieszamy (kuskus najlepiej mieszać widelcem, aby pozostał puszysty). Na koniec dodajemy posiekane zioła i sok z cytryny i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Taki kuskus doskonale smakuje na gorąco, ale również sprawdzi się jako sałatka na zimno.
to zdrowe danie i warto przygotować ale ostatnio zrobiłem na Andrzejki według Twojego przepisu sernik z amaretto i jest pyszny.
Andrzej
Danie wygląda super, muszę je przetestować