Arbuzowy zawrót głowy! Proponuję wam bardzo orzeźwiającego drinka z rumem i arbuzem właśnie. Jest on lekko słodziutki i orzeźwiający od arbuza oraz lekko kwaśny i aromatyczny od soku z limonki. No i obowiązkowo podkręcony rumem 🙂 Idealny na letnie upały, szczególnie na weekendowe wieczory na świeżym powietrzu!
Składniki (na 2-3 drinki):
- 800 g arbuza
- 3/4 szklanki rumu (około 150 ml)
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- sok z 3 limonek
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- kilka listków mięty
- kostki lodu
Przygotowanie:
Arbuza, sok z limonek, cukier oraz rum wrzucamy do pojemnika blendera. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy wodę gazowaną – jej dodatek rozrzedzi drinka oraz sprawi, że nie będzie on za mocny (oczywiście możecie dodać trochę więcej lub mniej wody).
Drinka serwujemy podanego z kostkami lodu i listkami mięty.
Ja użyłam brązowego rumu, takiego jak na zdjęciu. Zdecydowanie polecam zainwestować w dobrej jakości rum. Myślę, że możecie spróbować tego drinka również z białym rumem.
Dobrze jeśli wszystkie składniki są z lodówki lub z zamrażarki. Szczególnie warto używać już zimnego rumu, oraz zimnego arbuza (można go wstawić na jakieś 30 minut wcześniej do zamrażarki).