Dania główne Warzywa w roli głównej

Muszle makaronowe zapiekane z kurkami, szpinakiem i kozim serem

Składniki:

  • 250 g dużych muszli makaronowych
  • 250 g kurek
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1-2 młode cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • opakowanie serka koziego kanapkowego*
  • 1 kulka mozzarelli
  • trochę roladki koziej (opcjonalnie)
  • około 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku
    Sos pomidorowy**
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów z puszki lub pasaty
  • po dużej szczypcie suszonego oregano, suszonej bazylii i słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

*Jeśli nie przepadacie za serem kozim można dać zwykły serek kremowy kanapkowy śmietankowy albo ziołowy.
**Ewentualnie możemy też użyć gotowanego sosu pomidorowego. Przepis: tu

Przygotowanie:

Na patelnię dodajemy trochę oliwy z oliwek, następnie dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, szklimy chwile. Dodajemy umyte i oczyszczone kurki, przykrywamy i dusimy chwile. Następnie dodajemy umyty szpinak (jeśli używacie dużych liści warto pociąć je na mniejsze kawałki), przykrywamy i dusimy chwile aż puści wodę. Następnie dodajemy sól, pieprz, tymianek, oraz kozi serek kanapkowy, dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i odstawiamy aby lekko ostygł.

Do formy do pieczenia wlewamy pomidory oraz oliwę z oliwek. Dodajemy sól, pieprz oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

Muszle makaronowe gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Muszle faszerujemy sosem z kurek i szpinaku – po około 1 łyżeczki do każdej muszli. Na wierzchu układamy porwaną mozzarelle oraz jeśli używacie to również pokruszoną roladkę kozią.

Muszle zapiekamy najpierw około 15 minut pod przykryciem np. z folii aluminiowej, a następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze około 10 minut aż ser na wierzchu się zrumieni.

ENGLISH VERSION

Mushrooms, spinach and goat cheese stuffed pasta shells

Ingredients:

  • 250 g of big pasta shells
  • 250 g of chanterelles mushrooms
  • 300 g of fresh spinach
  • 1-2 spring onions
  • 1 garlic clove
  • 1 tbs of olive oil
  • package of goat cream cheese*
  • 1 ball of mozzarella
  • few pieces of harder goat cheese
  • around 10 cocktail tomatoes
  • salt, pepper, pinch of dry thyme
    Tomato sauce**
  • 1 tbs of olive oil
  • 200 g of canned tomatoes or passata
  • big pinch of: dry oregano, basil, sweet and spicy paprika
  • salt, pepper

*If you do not like goat cheese, you can use normal cream cheese.
**You can also use cooked tomato sauce. Recipe here.

Preparation:

On the pan add a bit of olive oil and then chopped onion and garlic. Fry it for a minute or two and add very well cleaned mushrooms. Cover and cook for few minutes until mushrooms are soft. Add spinach (you can cut it into smaller pieces if you use big leaves), cover and cook until spinach releases water. Add salt, pepper, thyme and goat cheese and cook without cover until the sauce is a bit denser and water evaporate. Add cut in quarters cocktail tomatoes and let it aside to cool a bit.

On the bottom of the cooking form put the tomatoes, olive oil and seasoning, mix it well.

Cook pasta shells 3 minutes shorter than written on the package. Drain them and place on the tomato sauce.

Heat the oven 180 degrees.

Stuff the shells with around 1 tsp of the mushrooms, spinach and cheese stuffing to each. Put torn mozzarella and hard goat cheese on top.

Cover the mussels with aluminium foil and bake for 15 minutes, then remove the cover and bake additionally 10-15 minutes until the cheese is melted and golden.

You may also like...

3 Comments

  1. Zdrowomaniak says:

    Wygląda obłędnie. Niektóre Twoje przepisy już wypróbowałem, inne zamierzam testować. 🙂

    1. Super 🙂 bardzo mi miło 🙂

  2. Idealny makaronik 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.